A magyar külügy amerikai segítséget kér az uszító amerikai magyar lap ellen

Az Amerikai Népszava szerint a magyar Külügyminisztérium tévesen értelmezi a jogi helyzetet és saját szerepét is, amikor azt állítja, hogy az újság az Egyesült Államokban van bejegyezve, ezért jogot formál arra, hogy véleményét jelezze a budapesti amerikai nagykövetségnek, és intézkedésre szólítsa fel az amerikai hatóságokat. A lap ezt azzal kapcsolatban közölte csütörtökön az MTI-vel, hogy a Magyar Nemzet írása szerint a külügyi tárca aggályát fejezte ki a budapesti amerikai nagykövetségnek az Amerikai Népszava egy cikke miatt, amely a Külügyminisztérium véleménye szerint szélsőséges és bűncselekményre uszító.

A Magyar Nemzet csütörtöki számában közöltek szerint a külügyi tárca azt kérte a nagykövetségtől, tegyék meg ez ügyben a saját jogrendszerüknek megfelelő lépéseket, miután a portál az Egyesült Államokban van bejegyezve. "Ahogy a kuruc.info esetében is jelezni szoktuk véleményünket, úgy most az - egyébként valódi befolyással és számottevő olvasótáborral nem bíró - Amerikai Népszava cikke alapján is megtettük ezt" - idézett a Külügyminisztérium leveléből a Magyar Nemzet. A lap emlékeztet arra, hogy az Amerikai Népszavában név nélkül jelent meg egy írás, amely a német megszállás tervezett emlékművének felrobbantására biztatott.

Online is közzétett közleményében az Amerikai Népszava magáról írva hangsúlyozza: 123 éves, magyar nyelven megjelenő amerikai újságról van szó, nem az "Egyesült Államokban van bejegyezve", ahogyan a Külügyminisztérium által példaként említett kuruc.info, "amelyet Magyarországon szerkesztenek, a magyar hatóságok tétlenségének köszönhetően működhet, és csak azért jegyezték be Amerikában, hogy kikerüljék a magyar törvényeket". "Az Amerikai Népszavához Magyarországnak semmi köze nincs, és soha nem is volt. Ez az újság mindig Amerikában működött. Nem vonatkoznak rá a magyar törvények. Ez a magyar nyelvű amerikaiak lapja" - olvasható a lap kiadójának állásfoglalásában. Azt írják: az Amerikai Népszava visszautasítja, hogy Magyarország Külügyminisztériuma beavatkozzon egy amerikai újság életébe "és csendőrszerepet játsszon a világ magyar nyelvű sajtójában a Magyarországra vonatkozó híradásokat és véleményeket illetően".

Kimaradt?