Lemondott Mikola Azarov ukrán miniszterelnök

Az ukrán miniszterelnök kedden reggel a parlament rendkívüli ülésén jelentette be lemondását. Mikola Azarov lemondását azzal indokolta, hogy a mintegy két hónapja tartó zavargások veszélybe sodorják az ország gazdaságát. Azarov sajtóirodája közölte, a miniszterelnök személyesen kérte Viktor Janukovics elnököt, hogy fogadja el lemondását az ország helyzetének békés rendezése érdekében.

Janukovics korábban felajánlotta a miniszterelnöki, illetve miniszterelnöki pozíciókat az ellenzék két vezetőjének, Arszenij Jacenyuknak és Vitalij Klicskónak. Az ellenzék hétfőn este visszautasította az ajánlatot, de a tüntetések miatt letartóztatottak amnesztiájában és a gyülekezési, szólás- és sajtószabadságot korlátozó nemrégiben hozott törvények eltörlésében sikerült megegyezniük.

Erről is szavazni kellene ma a parlament rendkívüli ülésén, de a kimenetel egyáltalán nem egyértelmű. Janukovics Régiók Pártjának többsége van ugyan a törvényhozásban, de nem mindenki ért egyet azzal, hogy engedni kellene a tüntetőknek. Ha nem fogadják el a hétfői megállapodás pontjait, és mégis bevezetik a szükségállapotot, az tovább eszkalálhatja a már több halálos áldozatot is követelő zavargásokat.

Ma érkezik Kijevbe Catherine Ashton az EU „külügyminisztere”, aki kétnapos ukrajnai tartózkodása alatt tárgyalni fog az ukrán elnökkel, valamint az ellenzék vezetőivel is. Hétfőn az amerikai alelnök Joe Biden ismét felhívta Janukovicsot és felszólította, vonja vissza a tüntetéseket betiltó antidemokratikus törvényeket.

Kapcsolódók

Kimaradt?