Új törvényeket ígért az ukrán kormány a tüntetőknek

Hétfő este tárgyalt egymással a Viktor Janukovics ukrán elnök és az ellenzékpártok vezetői. Megállapodtak a tüntetések ellen hozott törvények hatálytalanításában, valamint egy új amnesztiatörvény elfogadásában.

Viktor Janukovics ukrán elnök és az ukrán ellenzék képviselői a hétfő esti tárgyalásuk során egyet értettek abban, hogy hatálytalanítják az ellenzék által vitatott tüntetésellenes törvényt – írja a BBC. A törvényt január 16-án fogadta az el ukrán parlament, ahol Janukovics hívei vannak többségben. A törvény megtiltja a nyilvános helyen való sátrazást és bünteti a kormányhivatalnokok rágalmazását.

A tüntetők egy fő követelése ennek a törvénynek a visszavonása volt. Ez a keddi parlamenti ülésnapon történhet meg. A január 16-án elfogadott jogszabályok közül a keddi rendkívüli parlamenti ülésen újraszavaznak azokról, amelyekkel szemben nem emelt az ellenzék kifogást. Az igazságügy miniszter szerint a többi törvényt „közösen átdolgozzák", hogy megfeleljenek az európai normáknak.

A BBC, az ukrán elnöki hivatal honlapján megjelent közleményre hivatkozva azt is írja, hogy Janukovics egyúttal amnesztiát ígért a tüntetőknek, feltéve, ha elhagyják a barikádokat és a kormányzati épületeket. A hétfő esti tárgyaláson a kormánypárti elnökön kívül részt vett a három nagy ellenzéki párt vezetője, Arszenyij Jacenyuk, a Haza párt vezetője, Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) és Oleh Tyahnibok, a Szabadság (Szvoboda) párt elnöke. Janukovics elnök korábban felajánlotta a miniszterelnöki posztot Jacenyuknak, ő azonban a hétfői tárgyaláson visszautasította azt.

Ugyanakkor nem zárható ki a rendkívüli állapot bevezetése. Eduard Sztavickij energetikai és szénipari miniszter szerint erre szükség lesz, ha a „szélsőségesek és terroristák" fokozzák akcióikat.

„Úgy gondolom, hogy nem kell átlépnünk a határon, de amennyiben a szélsőségesek és terroristák tevékenysége szélesedni fog, a kormány döntést fog hozni" - idézte keddre virradóra a kijevi média a minisztert, aki a rendkívüli állapot bevezetésére vonatkozó újságírói kérdésre válaszolt így.

Sztavickij közölte, hogy az utóbbi időben a kormányzati intézményekhez és hivatalokhoz különféle névtelen fenyegetések érkeznek, így a rivnei atomerőmű elfoglalásával és a dnyeperi vízi erőmű aláaknázásával is fenyegetőztek. „Mosolyt látok egyesek arcán, de azt kell mondanom, hogy senki se fog nevetni" - figyelmeztetett a miniszter, és az ukrajnai események tárgyilagos ismertetésére szólította a sajtósokat.

Kimaradt?