Merre bujkált negyven napig Cristina Fernández?

Több mint negyven napja először szerdán ismét a nyilvánosság elé állt Cristina Fernández argentin elnök, véget vetve szokatlanul hosszú hallgatásának, amely miatt találgatások özöne indult egészségi állapotáról.

Országosan sugárzott televíziós beszédében az energikusnak tűnő Fernández bejelentette, hogy programot indítanak a fiatal munkanélküliek képzésére. Az elnöki rezidencia kertjét megtöltő híveinek körében az elnök élesen bírálta azokat, akik távollétében egészségi állapotán tanakodtak.

A 60 éves elnökön tavaly októberben agyműtétet hajtottak végre. Egy vérömlenyt távolítottak el koponyájából, majd szívritmuszavarok miatt is kezelték. A munkába november 18-án tért vissza. Az általában bőbeszédű politikus, aki imádja a Twittert, utoljára december 10-én beszélt a nyilvánosság előtt, és december 13. óta nem küldött üzenetet a közösségi hálón sem. A rá nem jellemző némaság miatt elindultak a spekulációk, és ellenfeleinek némelyike azt a kérdést is feltette, hogy ki irányítja ténylegesen az országot.

A kormány tagjai többször kijelentették, hogy az elnök irányít teljes mértékben. Arra azonban sem ők, sem Fernández nem adott magyarázatot, hogy mi indokolta a hallatást, miközben az ország kétszámjegyű inflációval, a vártnál alacsonyabb gazdasági növekedéssel és a devizatartalékok csökkenésével küzd. Az argentin peso árfolyama szerdán újabb 3,5 százalékkal zuhant a dollárral szemben, és a jegybank meg sem próbált interveniálni a nemzeti valuta leértékelődésének lassítására. Szakértők arra számítanak, hogy a pénzromlás üteme idén 30 százalék lesz, ami Venezuela után a második legmagasabb érték Latin-Amerikában. 

Argentínában az államfőnek jogában áll rendeletekkel kormányozni a gazdaság és a társadalmi szféra jelentős részében. Cristina Fernández és néhai férje, egyben hivatali elődje, Néstor Kirchner állította helyre az elnöki hatalmat Argentínában, amely erősen meggyengült a 2001-2002-es hazai gazdasági és hitelválság következtében. 

Az elnök megerősítette szerdán, hogy a jövő héten Kubába utazik és részt vesz a Latin-amerikai és Karibi Országok Közösségének havannai csúcstalálkozóján.

Kimaradt?