Gázzal vásárolta meg Putyin az ukrán államfőt

A Gazprom és ukrán partnere a 2009-es gázegyezményt kiegészítő megállapodást írt alá, amely lehetővé teszi, hogy Oroszország a jelenleginél olcsóbban adja a földgázt Ukrajnának. Vlagyimir Putyin orosz államfő az orosz-ukrán államközi bizottság keddi moszkvai ülését követően beszélt erről.

Putyin azt is bejelentette, hogy 15 milliárd dollárért vásárolnak ukrán államkötvényeket. Az orosz elnök szerint a vámunióról nem tárgyaltak Az orosz-ukrán állami szintű tárgyalásokat az ukrán vezetés ellen és az ország európai uniós integrációjáért november 21. óta tartó tüntetések közepette tartották meg Moszkvában.

Az ukrajnai ellenzék feszült figyelemmel kísérte a fejleményeket, minthogy vasárnap határozatot hozott, amelyben megtiltotta Janukovics államfőnek, hogy "a nép nevében" bármilyen megállapodást aláírjon Moszkvában. Elsősorban a Moszkva irányította orosz-fehérorosz-kazah vámunióhoz csatlakozásra utaltak. Vlagyimir Putyin orosz államfő ezért hangsúlyozta:" Mindenkit szeretnék megnyugtatni, ma egyáltalán nem vitattuk meg Ukrajna vámunióhoz csatlakozásának kérdését".

A Gazprom és a Naftohaz megállapodása alapján ezer köbméterenként 268,5 dollárba fog kerülni Ukrajnának a földgáz - jelentette be az orosz államfő. Hozzátette, hogy a gáz ezer köbméterét eddig több mint 300 dollárért adták a szomszédos országnak. Kijevnek nagy nehézségeket okozott az ukrán közlés szerint ezer köbméterenként átlagosan mintegy 400 dollár dollárba kerülő orosz gáz kifizetése.

Kapcsolódók

Kimaradt?