Százezrek néznek farkasszemet Kijev központjában

Sűrűn megtelt demonstrálókkal vasárnap délre a kijevi Majdan (Függetlenség tere), ahol az ellenzék felhívására ismét nagygyűlést tartanak az európai integráció hívei. Becslések szerint a demonstráción már délelőtt csaknem százezren gyűltek össze a téren és folyamatosan érkeztek az újabb és újabb tüntetők.

Eközben a kormánypárt által szervezett szimpátiatüntetés résztvevői a parlamenttel szembeni Marijinszkij parkban gyülekeznek. A Régiók Pártja 200 ezer főt vár a Viktor Janukovics elnököt és a kormány politikáját támogató megmozdulásra.

Az ellenzék a Majdan tüntetőivel szembeni támadásoktól tart, de egyelőre nyugodt a helyzet.

Brüsszel is felfüggesztette a társulási folyamatot. Az Európai Unió is felfüggesztette az Ukrajnával kötendő társulási és szabadkereskedelmi egyezmény előkészítését - derül ki Stefan Füle szomszédságpolitikai uniós biztos Twitter-üzenetéből. A cseh politikus vasárnap délelőtt közölte: tájékoztatta a héten Szerhij Arbuzov ukrán kormányfő-helyettest arról, hogy a további egyeztetések feltétele, hogy Ukrajna világosan elkötelezze magát az egyezmény aláírása mellett. „A munka áll, nem kaptunk választ" - írta a Twitteren Füle.

Kimaradt?