Magyar iskolák szűnnek meg Felvidéken a közoktatási törvény miatt

Jóváhagyta a közoktatási törvény átfogó módosítását a pozsonyi törvényhozás szerdán, az új szabályozás következtében az alacsony létszámú vidéki iskolák jelentős része, köztük a magyar oktatási nyelvű kisiskolák mintegy harmada szűnik majd meg.

A Dusan Caplovic vezette szlovák oktatásügyi tárca műhelyéből származó törvényt érdemi változtatások nélkül hagyták jóvá, annak ellenére, hogy annak visszavonását vagy módosítását több alkalommal is indítványozták a jogszabályról a tárcával nyár óta, eredménytelen, egyeztetést folytató felvidéki magyar érdekvédelmi szervezetek.

A közoktatási törvény módosításának elfogadása ellen és a kisiskolák megmentéséért szerdán délután tüntetők több száz fős tömege tiltakozott a pozsonyi törvényhozás épülete előtt.

Az ujszo.com úgy tudja, 2015 szeptemberétől a kisiskola nem nyithat első osztályt, ha nem teljesíti a minimális diáklétszámra vonatkozó előírást, amelyeket szerdán elfogadott a parlament.

Az új jogszabály értelmében osztályonként 11 tanuló kell majd, a középiskolákban 17. Ugyan a törvény ad némi engedményt a magyar iskolák számára, de így is sok olyan lesz, amely nem tud megfelelni a feltételeknek. A jogszabály ráadásul megvonja az önkormányzatoktól azt a jogot, hogy ha erre forrást találnak, akkor tovább működtessék az iskolát.

A javaslat módosítására kicsi az esély, a parlament oktatási bizottsága kedden nem támogatta a Híd módosítási javaslatait. „Négy módosító javaslatot adtunk be, amelyeket az MKP szakpolitikusaival is egyeztettünk, de ezeket az oktatási bizottság smeres többsége nem támogatta” – tájékoztatta az Új Szó szerkesztőségét Érsek Árpád, a Híd képviselője. A. Szabó László (MKP) szerint a gondot az jelenti, hogy a törvény nem az önkormányzatra bízza, megőrzi-e az iskolát. „Felülről diktálnák, hogy mennyi gyerek legyen egy iskolában, és ha egy-kettő hiányzik, az önkormányzat nem tehetné meg, hogy kipótolja az iskola költségvetését” – magyarázta az MKP oktatási alelnöke.

Kapcsolódók

Kimaradt?