Egy év múlva kezdődhet a kisebbségvédelmi kezdeményezés pere

Várhatóan egy év múlva kezdődhet az Európai Unió luxemburgi bíróságán az a per, amelyet a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezése elutasítása miatt indított az Európai Bizottság ellen az RMDSZ és az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN).

„Eddig egy polgári kezdeményezés ügyét vizsgálta a bíróság, és a panasztevőknek körülbelül egy évet kellett várniuk a bírósági tárgyalásig” – mondta az Erdély FM rádiónak Vincze Loránt, a FUEN alelnöke.

Kelemen Hunor szövetségi elnök a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) szombati ülésén jelentette be, hogy az RMDSZ az EU luxemburgi bíróságán támadta meg a polgári kezdeményezése bejegyzését elutasító brüsszeli határozatot.

Az Európai Bizottság szeptember 16-án közölte, hogy álláspontja szerint az európai sokszínűség megőrzését célzó Minority SafePack kezdeményezés nem tartozik a testület jogalkotási hatáskörébe.    A bizottság elismerte, hogy a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak a tiszteletben tartása az Unió egyik értéke, de hozzátette, sem az Európai Unió szerződése, sem az EU működési szerződése nem nyújt törvényes alapot a kisebbségekhez tartozó személyekkel kapcsolatos jogalkotáshoz.

A szakértők bevonásával elkészült kisebbségvédelmi csomag egy sor intézkedést, jogi aktust javasol az európai őshonos nemzeti és etnikai kisebbségek támogatása és védelme érdekében.

Kapcsolódók

Kimaradt?