Járványtól tartanak a Fülöp-szigeteken

Járványok kitörésétől tartanak a Magyar Református Szeretetszolgálat orvosai, akik a Fülöp-szigeteki Tanauan településen végzik a helyiek ellátását - tájékoztatott kedden közleményben Gilicze Réka szóvivő.

A Haiyan tájfuntól leginkább sújtott Tacloban várostól mintegy 20 kilométerre fekvő Tanauanban nem működik a kórház, szünetel az áramellátás, hiányosak az ivóvíz- és az élelmiszerkészletek. A mintegy ötvenezer fős településen szinte minden ház súlyosan megrongálódott a trópusi vihar pusztítása miatt. A segélyszervezetek orvoscsoportjai közül kevesen tudták megközelíteni a várost.

A református szeretetszolgálat munkatársai sátrakkal vonultak a helyszínre, amelyekből ideiglenes kórházat állítottak fel. Kedden összesen 196 beteget láttak el. Elmondásuk szerint többnyire a felületi sérülések kezelésére, sebek kitisztítására és összevarrására, továbbá az akut betegek ellátására van szükség.

A szakemberek járványveszélytől tartanak: regisztráltak tífuszgyanús esetet, és a térségben megjelentek a dengue-lázat terjesztő szúnyogok, továbbá a leptospirózist hordozó patkányok is. Az orvoscsoport várhatóan pénteken érkezik vissza Magyarországra.

Kapcsolódók

Kimaradt?