Kétségbeesett fosztogatásba kezdtek a Fülöp-szigeteken

Szerdára elfogytak a Haiyan tájfun által sújtotta települések étel-, víz- és gyógyszerkészletei, így a helyiek minden még fellelhető készletet megrohamoztak. Többek között vízcsöveket ástak ki a földből, kétségbeesésükben így próbáltak ívóvízhez jutni – írja a Reuters alapján az Index.

A hírügynökség beszámolói szerint Alangalang városában nyolc embert egy ledőlt fal nyomott agyon, amikor a fosztogatók egy állami áruház raktárának rizskészleteit rohamozták meg. A fosztogatók elkeseredett akciói annak tudatában érthetőnek tűnnek, hogy a vihar által legsúlyosabban megtépázott Tacloban városban háztartásonként három kiló rizs és egy(!) liter víz áll rendelkezésre, ami egy három-négy tagú családnak már az alapvető szükségleteit sem fedezi.

Ugyanakkor Tecson John Lim, a város egyik elöljáróra szerint sem lehet erkölcsileg elítélni a fosztogatókat. „Ez nem bűnözés, hanem önfenntartás” – fogalmazott a Reutersnek. Lim elmondása alapján a 220 ezres Tacloban 90 százalékát lerombolta a tájfun, míg a lakóknak csupán az egyötöde jut segélyhez.

Pedig a segítségnyújtásba sok ország bekapcsolódott. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is csapatokat küld a Fülöp-szigetekre, hogy segítsék a mentési munkálatokat. Az ENSZ egy 301 millió dolláros segélycsomagot küld a térségnek. A taclobani repülőtér szerencsére képes fogadni a segélyszállítmányokat, de a segélyek elosztását megnehezíti a városban uralkodó káosz.

Ennek ellenére szerdán a Baptista Szeretetszolgálat humanitárius csapatának Tacloban városban sikerült átadnia a magyar gyorssegélyt és a Cebu szigetén vásárolt adományokat helyi baptista partnerszervezetének – tájékoztatta Révész Szilvia, a szeretetszolgálat kommunikációs igazgatója az MTI-t. Az élelmiszerekből és ivóvízből álló segélyszállítmányt elsősorban a túlélő gyerekek között osztották szét.

Kimaradt?