Zombiként keresnek ételt a Haiyan tájfun túlélői

Amerre járt, a térségek 70-80 százalékát pusztította el a Haiyan tájfun a Fülöp-szigeteken. Azokon a helyeken, ahova a segítség még nem tudott eljutni, a túlélők úgy mászkálnak a romok közt élelmet és szeretteiket keresve, mint a zombik - mondta el a Reutersnek egy helyi orvostanhallgató. A legtöbben a cunamihoz hasonlított hullámok miatt haltak meg.

A környéket fosztogatók járják, minden értéket elvisznek, amiket később élelemre próbálnak becserélni. Egy túlélő azt mesélte, úgy sikerült életben maradnia, hogy egy oszlophoz kapaszkodott egy órán keresztül a reptéren, amíg az eső, a tengervíz és a szél végigsöpört rajta, mások fákhoz kapaszkodva menekültek meg.

Szombaton még  1200 halottról szóltak a hírek, de egy éjszakai megbeszélés után a szigetország kormányzója már több mint tízezer halottról beszélt.

Érkeznek a segítségek

A kormány szombaton 15 ezer katonát vezényelt a tájfun által leginkább sújtott térségbe helikoptereken, teherautókon és gyalogosan, a károk ellenére szombaton sikerült leszállnia a repülőtéren két C-130-as katonai szállítógépnek, ami a mentéshez szükséges felszereléseket és távközlési berendezéseket vitt Taclobanba.

Az amerikai védelmi minisztérium is felajánlotta segítségét: Chuck Hagel miniszter közleményben jelezte, hogy az Egyesült Államok helikoptereket, repülőgépeket és hajókat bocsát rendelkezésre az eltűntek felkutatására, a mentési munkálatokra.

A Haiyan tájfun péntek reggel csapott le a Fülöp-szigetekre, és szombaton kicsit meggyengülve Vietnam irányában folytatta útját. A helyi katasztrófavédelem tájékoztatása szerint hatszázezer embert menekítettek ki a trópusi szélvihar lehetséges útvonalából. Később kétszázezer visszatérhetett lakhelyére, miután kiderült, hogy megváltozott a tájfun útvonala.

Kapcsolódók

Kimaradt?