Szétválasztanák az elektronikus hírszerzést és a kiberhadviselést

Az amerikai vezetés fontolóra vette, hogy különválasztja a Nemzetbiztonsági Ügynökség, az NSA igazgatójának és a Pentagon Kibernetikai Parancsnoksága vezetőjének a tisztségét - közölte a The Washington Post.

Ezt a két pozíciót jelenleg egy személyben Keith Alexander tábornok tölti be, aki a tervek szerint márciusban távozik majd mindkét hivatalából. Alexander 2005 óta az NSA és 2010 óta a kibernetikai parancsnokság első embere.

A lapnak névtelenül nyilatkozó kormányzati tisztségviselők szerint a két funkció - vagyis az elektronikus hírszerzés és a kibernetikai hadviselés irányításának - személyi szétválasztásával megakadályozhatják, hogy egy kézben túlzott hatalom összpontosulhasson. Washingtonban fontolóra vették azt is, hogy az NSA élére a jövőben polgári személyt nevezzenek ki.

James Clapper, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója (DNI) ugyanakkor azon a véleményen van, hogy a "két kalapot viselő" Alexander tábornok esetében jól működött a két tisztség kombinációja. Maga az érintett  is úgy látja, hogy hasznos a két funkció összekapcsolása, mert a kibernetikai parancsnokság tevékenysége nagyban függ az NSA által szolgáltatott adatoktól.

A Pentagonban emellett vita folyik arról, hogy a kibernetikai erők vezetése a szervezeti struktúrában milyen hatáskört kapjon.

Kimaradt?