Betiltották a szoláriumokat Ausztráliában

Drasztikus döntés hozott az ausztrál kormány a bőrrákos megbetegedések számának lecsökkentése érdekében: betiltotta a szoláriumokat. Az országban ugyanis évente 2000 ember hal meg bőrrákban, és az esetek 80 százalékában a mesterséges barnulás okozza a kórt.

Ausztráliában már korábban hathatósnak gondolt intézkedéseket vezettek be, és jelentős kampányt folytatnak a szoláriumok ellen, de 100 ezer lakosból még mindig 30 feletti az új melanomások száma. E betegség sok esetben jár súlyos következményekkel – az összes bőrrákos halálozás 75 százaléka melanoma miatt következik be. A helyzet azért is ad aggodalomra okot, mert becslések szerint, a bőrrák előfordulásának gyakorisága 15-20 évenként megduplázódik.

A webbeteg.hu szerint napozás után a második legnagyobb UV-terhelést a szolárium-használat okozza. Itt is a természetes napsugárzáshoz hasonló UV-sugárzási hatás lép fel, ám itt még fokozottabb lehet a bőr- és a szemkárosodás, mert a szoláriumok teljesítménye az egyenlítői napsugárzás erejének többszöröse.

A melanoma a festék tartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. A bőrből kiinduló rosszindulatú daganatok 2-3 százalékát alkotja, a leggyakoribb daganatok listáján a nyolcadik helyen áll. A melanoma rendkívül rosszindulatú daganat. A belső szervekbe, májba, agyba, tüdőbe, csontokba korán ad áttétet. Késői felismerés esetén a betegek fele szervi áttétben meghal, korai felismerésekor ez az arány 10 százalék körüli értékre csökkenthető.

Szakemberek egyértelműen bizonyítottnak látják, hogy szoros összefüggés van a szolárium csövek által kibocsájtott ultraibolya fény és a fiatal korban kifejlődő bőrrák között. Ennek nyomán minősítette 2009-ben rákkeltőnek az úgynevezett napágyak sugárzását a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség.

Kimaradt?