Katalónia elszakadása ellen tüntettek Barcelonában

A Mi vagyunk Katalónia, mi vagyunk Spanyolország csoport szerint 160 ezer, a rendőrség szerint jóval kevesebb, legfeljebb 30 ezer demonstráló vett részt azon a barcelonai megmozduláson, amelyen a katalóniai elszakadási törekvések ellen tüntettek. A katalán autonóm régió kormánya jövőre helyi népszavazást tervez az önálló katalán állam alapításáról.

A szombati demonstráción ott volt a madridi központi kormányt vezető konzervatív Néppárt több vezető képviselője, több üzletember, a kulturális élet számos képviselője, valamint több híres sportoló. A fővárosban, Madridban Fülöp herceg a nemzeti egységről tartott beszédet. A trónörökös a csípőműtét után lábadozó, 75 éves apját, I. János Károlyt helyettesítette az ünnepen.

A népes tüntetés dacára a katalán autonómiának számos támogatója van. Szeptember 11-én, a katalánok nemzeti ünnepén több százezren vonultak fel Katalóniában a Spanyolországtól való különválást követelve, 400 kilométer hosszú élőláncot alkotva. Egy korábbi felmérés szerint a katalánok 80 százaléka támogatja a referendum megtartását, de csak 52 százalékuk szavazna a Spanyolországtól való elszakadásra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?