Szabadon engedték Ali Zeidán líbiai miniszterelnököt

Szabadon engedték Ali Zeidán líbiai miniszterelnököt - jelentették csütörtökön hírügynökségek kormány- és biztonsági forrásokra hivatkozva.

Volt lázadókból verbuválódott fegyveres szervezet csütörtökön elhurcolta, majd néhány óra múltán szabadon engedte Ali Zeidán líbiai miniszterelnököt; az eset összefüggésbe hozható azzal, hogy amerikai kommandósok a minap Tripoliban elfogták az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik feltételezett vezetőjét.

„Jól vagyok, hála Istennek. Ha elrablásom célja az volt, hogy beadjam lemondásomat, arra azt tudom mondani, hogy nem fogok lemondani. Kis lépéseket teszünk, de a jó irányba” - írta a kormányfő nem sokkal szabadon engedése után a Twitteren.

Ali Zeidán helyszíni beszámolók és a líbiai tévé felvételei szerint kora délután megérkezett a miniszterelnöki hivatalba. Várakozások szerint hamarosan személyesen is beszámol elrablásáról és hat órán át tartó fogva tartásáról a líbiai népnek.

Zeidánt csütörtök hajnalban hurcolták el az egykori lázadókból verbuválódott, Líbiai Forradalmárok Operatív Vezérkara nevű szervezet fegyveresei. A CNN és az arab hírtelevíziók híradásai szerint az akcióban mintegy 100-150 fegyveres vett részt, 30-40 gépkocsiból álló autókonvojjal érkeztek a Corinthia luxusszállodához, amely a miniszterelnöki rezidenciának ad otthont. Mohamed Saaban, a szálloda biztonságáért felelős igazgató azt mondta, hogy a fegyveresek felmutatták az ügyészség által kiadott letartóztatási parancsot, de az ügyészség ezt cáfolta.

A szállodai dolgozók szerint a lázadók egy része az épület előcsarnokában várakozott, amíg a többiek felmentek a 21-ik emeletre, ahol a miniszterelnök lakosztálya található. A fegyveresek dulakodtak a kormányfő testőreivel, de Zeidán nem tanúsított ellenállást. Az incidens során nem hallatszott fegyverropogás, és - mint szemtanúk mondták - a fegyveresek „nem okoztak bajt”, „tisztelettudóan” viselkedtek.

Helyszíni tudósítások szerint a miniszterelnökkel történtek nem zavarták meg Tripoli nyugalmát, az élet ment tovább a normális kerékvágásban. Az olaj világpiaci árát azonban kilengették az OPEC-tagországból érkező hírek. Továbbra sem tudni pontosan, mi történt a miniszterelnökkel. A kormány emberrablásként tekint az ügyre. Asz-Szeddik Abdelkarím miniszterelnök-helyettes bűncselekménynek nevezte az esetet, és leszögezte: a kabinet nem tűri el, hogy bárki is zsarolja.

A líbiai belügyminisztériumban viszont azt állították, hogy a miniszterelnököt nem rabolták el, hanem letartóztatták. Abdel-Hakím al-Buljazi, a tárca bűnüldözési hivatalának vezetője azt mondta, hogy a kormányfőt az ő hivatalának parancsára tartóztatták le, s az akcióhoz valóban köze volt a Líbiai Forradalmárok Operatív Vezérkarának (a szervezet a felkelőcsoportok integrációját célzó belügyminisztériumi program keretében, a tárca felhatalmazásával hajt végre rendfenntartó feladatokat a fővárosban). A belügyi illetékes közölte, hogy Zeidánt az ő hivatalában tartották fogva, s jól bántak vele, mint bármely más líbiai polgárral.

Nem sokkal a szállodai akció után a szervezet közölte, hogy a miniszterelnököt a líbiai büntetőjogi törvények alapján, a főügyész utasítására vették őrizetbe az állam és az ország biztonsága elleni bűncselekmények miatt, illetve más vétségekkel összefüggésben. A szervezet tájékoztatója szerint azután fogták el a kormányfőt, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter elismerte: a líbiai kormány tudott az amerikai kommandósok szombati terrorellenes akciójáról, amelyben elfogták az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik feltételezett vezetőjét, Nazih Abdul-Hamíd ar-Rukait, mozgalmi nevén Abu Anász al-Líbit. A szervezet közölte, hogy folytatja a hajtóvadászatot azok ellen, akiknek közük volt Líbi elrablásához.

Kimaradt?