Tovább húzódik Ján Slota pere, nem vállalják az ítélkezést a bírák

Tovább húzódik a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) volt elnöke, Ján Slota ellen ittas vezetés miatt indított eljárás, mivel az ügyben már két bíró is elfogultsági keresetet indítványozott magával szemben - közölte szerdán a Sme című szlovák napilap.

A pozsonyi lap úgy tudja: a csacai járási bíróság két bíráját az önmaguk ellen indítványozott eljárásban ugyanaz az ügyvédnő képviseli, mint a szélsőséges kijelentéseiről, köztük ismétlődő magyarellenes kirohanásairól ismert vádlottat.

Ján Slota ellen idén májusban indult eljárás ittas vezetés gyanúja miatt, miután Csacán egy közúti ellenőrzéskor megállították a rendőrök, és a politikus elutasította az alkoholtesztet, majd a vértesztet is. Az ügyben júniusban emelt vádat a zsolnai kerületi ügyészség, kábítószer hatása alatt elkövetett veszélyeztetés miatt. Ennek alapján akár egy év letöltendő börtönre is ítélhetik a Szlovák Nemzeti Párt volt vezetőjét, de a bíróság pénzbírságot és járművezetéstől való eltiltást is kiszabhat rá.

Szeptemberi elsőfokú ítéletében az illetékes bíró 5 ezer euró pénzbüntetésre kötelezte a szlovák politikust, és 16 hónapra eltiltotta a gépjárművezetéstől. A per nélküli eljárásban, úgynevezett büntetőparancs formájában született ítélet ellen azonban fellebbezett az ügyész, így az ügyről hagyományos per keretében kell döntenie a csacai bíróságnak.

A testület két bírója időközben elfogultságra hivatkozva kérte, hogy mentsék fel a peres eljárásban való részvétel alól. Indítványuk elbírálására a Sme szerint hamarosan sor kerül, ám az továbbra is kérdéses, hogy mikor születhet jogerős döntés a Ján Slota elleni eljárásban.

Az ügynek már kezdettől több olyan mozzanata volt, amelyet hosszasan elemzett az ügynek kiemelt figyelmet szentelő pozsonyi sajtó. Ezek egyike, hogy Slotát alig néhány órával májusi letartóztatása után már szabadlábra is helyezte a rendőrség. Az ebben intézkedő két rendőrtisztet később fegyelmi eljárásban vétkesnek találták és időszakos fizetéscsökkentéssel sújtották, arra hivatkozva, hogy a lépésről nem tájékoztatták megfelelő módon feljebbvalóikat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?