Szász Jenő: nem sok pénz az az 1,3 milliárd forint

Nem is olyan sok pénz az a 1,3 milliárd forint, amit a kormány a Nemzetstratégiai Kutatóintézetre betervezett, mert óriási a baj a határon túli magyar közösségekben – állítja a hvg.hu-nak adott terjedelmes interjújában Szász Jenő.

Az intézmény vezetője, egykori erdélyi politikus szerint a trianoni utódállamoktól nincs mit várni, ezért megint Budapestről kell integrálni a külhoni magyarokat. Elmondta azt is, hogy Orbán Viktor magyar kormányfővel közel 20 éves a barátságuk, félszavakból is megértik egymást.

Szász Jenő állítja, hogy a szórványmagyarság áttelepítésével kapcsolatos mondatait – amiért az RMDSZ-szel és Tőkés Lászlóval is szembekerült – ártó szándékkal forgatták ki, fel sem merül benne az áttelepítés. Az NSKI igazgatójának a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) februári ülésén tartott beszédéről a maszol.ro számolt be először.

„Arról beszéltem, hogy számunkra a magyar kultúrkörhöz tartozó emberek mentése a fontos. Ott a „gyöngyhalász-politika” kifejezést használtam, azaz: minden magyart meg kell keresnünk, akár még olyan településeken is, ahol magyar közösségekről már alig-alig beszélhetünk, legfeljebb magyar egyénekről. Azt mondtam, törekednünk kell arra, hogy az ilyen környezetből a gyerekeket magyar iskolába iskolázzuk be, ami adott esetben olyan határon túli városokat jelent, ahol a magyarság többségben él” – mondta a hvg.hu-nak Szász Jenő.

Az NSKI igazgatóját a KMFK ülése után a maszol.ro is megkereste. Lapunknak akkor Szász arról beszélt: elképzelhetőnek tartja, hogy a Kárpátokon túlról, a Zsil völgyéből, Bukarestből „el lehet csalogatni" magyar embereket. „Nem azokat, akiknek hivatali küldetése van a szórványban, hanem mondjuk egy Galacon élő magyar taxist, mert nem biztos, hogy Galacon kellene felnevelnie gyermekeit" – részletezte, ám az elcsalogatás módjára és irányára nem tért ki.

Magánvéleményként azt is kifejtette: szerinte a szórványkollégiumokat nem a szórványban kellene létrehozni, hanem a Székelyföldön kell működtetni. Érvei szerint ha Székelyföldön szocializálódnak a szórványban született fiatalok, akkor nem Magyarországra vagy nyugatabbra vándorolnak ki, esetleg asszimilálódnak, hanem a Székelyföldet erősítenék, ez a régió pedig a kivándorlás miatt amúgy is demográfiai utánpótlásra szorul. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?