„Érdektelenül” is szolidaritást vállal a kisebbségekkel az Együtt-PM

Az Együtt - Párbeszéd Magyarországért képviselői csoportja megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy az Európai Bizottság elutasította a Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés bejegyzését - áll az Együtt PM közleményében.

Szerintük az önrendelkezés, a kisebbségvédelem ügye az egyik legfontosabb európai ügy, amely a jövő erősebb Európájának egyik záloga.

Szent István intelmét idézve megjegyzik: minden európai politikusnak és nemzetállamnak meg kell tanulnia, miszerint "az egy nyelvű és egy szokású ország gyenge és esendő". A kisebbségi jogok európai rendezését megkerülni sehogy sem lehet, erre a minél közelibb jövőben alkalmat kell találni - áll még a közleményben.

"Az RMDSZ kezdeményezése nagyon hosszú és alapos szakmai és jogi előkészítésen ment keresztül, ennek ékes bizonyítéka az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN), valamint több elismert európai vezető támogatása is.

A Minority SafePack elutasítását azonban nem értékeljük kudarcként. A kezdeményezés létrejötte, az ebben való munka megmutatta az európai kisebbségek tagjai számára, hogy összefogással és egymás iránti szolidaritással nagyon komoly sikereket lehet elérni és ehhez meg van bennük a szakmai tudás és a közösségi bátorság is.

Az Együtt-PM továbbra is minden segítséget megad összmagyar és európai szinten is egy újabb kezdeményezéshez" - zárul az Együtt - PM közleménye.

Kapcsolódók

Kimaradt?