Kivégeznék a túszokat a nairobi terroristák

Heves lövöldözés hallatszik abból a nairobi bevásárlóközpontból, amely túszdráma helyszíne volt az elmúlt két napban – jelentették hétfőre virradóra hírügynökségek. A biztonsági erők hétfőn hajnalban támadást indítottak a nairobi Westgate bevásárlóközpontot megszálló iszlám szélsőségesek ellen. Később egy iszalmista honlapon bejelentette a szomáliai al-Sabáb terrorszervezet szóvivője, hogy készek kivégezni a még náluk lévő túszokat.

Néhány órával korábban egy katonai szóvivő azt mondta, hogy a túszok többsége már kiszabadult a bevásárlóközpontból, de nem árulta el, hogy hány túsz maradt benn. Szerinte a kenyai védelmi erők ellenőrzésük alá vonták az épület nagy részét.

A Reuters szerint 10-15 fegyveres lehet az épületben, talán ugyanennyi tússzal. A kenyai erők mellett izraeli kommandósok segítik a felszabadító akciót.

Szombat délben a szomáliai al-Sabáb fegyveres csoport támadta meg a kenyai fővárosban lévő Westgate bevásárlóközpontot. A harcok során legalább 68 ember életét vesztette, 175 fő megsebesült. Az áldozatok között sok a gyermek. A pláza népszerű a hárommilliós kenyai fővárosban élő külfölidek körében is – ezért is volt ideális célpont a muzulmán szélsőséges fegyvereseknek –, az áldozatok között van egy francia anya és lánya, valamint kínai és brit állampolgár is.

A kenyai elnök, Uhuru Kenyatta több rokona is meghalt a támadásban, amelyet a gyakorlatilag államként nem létező, fegyveres hadurak által ellenőrzött Szomáliából érkező terroristák azért indítottak, hogy így bírják távozásra az ellenük Szomáliában harcoló kenyai hadsereget.

Kenya az Afrikai Unió kötelékében 2011 óta négyezer katonájával vesz részt az ENSZ megbízásából a szomszédos Szomáliában 2007 óta zajló békefenntartási akcióban.

A kenyai fővárosban élő szomáliaiak attól tartanak, hogy lincshangulat támad velük szemben a fegyveresek véres akciója miatt – írta a Reuters. Tavaly több szomáliai bolttulajdonost ért hasonló pogrom, miután az al-Sabaab – a szó ifjakat jelent – egy kisbusz elleni támadásban kilenc civilt megölt Kenyában. Szomália Nairobiban lévő nagykövete nyugalomra kérte a kenyai lakosságot, és türelemre a szomáliai származásúakkal szemben.

Kapcsolódók

Kimaradt?