Mégis lesz aláírásgyűjtés a kisebbségi keretszabályozásért?

Elképzelhető, hogy az Európai Bizottság elutasító álláspontja ellenére aláírásgyűjtéssel nyomatékosítja majd az RMDSZ és az Európai Kisebbségek Föderatív Uniója (FUEN) azt a kérését, hogy az EU dolgozzon ki uniós szintű kisebbségvédelmi keretszabályozást – tudta meg a maszol.ro Vincze Loránttól.

Az RMDSZ külügyi főtitkárát, a FUEN alelnökét szombaton, a Püspökfürdőn tartott MIÉRT Akadémián azokról a válaszlépésekről kérdeztük, amelyeket a kisebbségvédelmi polgári kezdeményezést beterjesztő szervezetek terveznek a beiktatás brüsszeli elutasítása után. Mint ismert, az Európai Bizottság arra hivatkozva tagadta meg a kezdeményezés beiktatását, hogy a kisebbségek helyzetének szabályozása túlmutat a brüsszeli testület hatáskörén.

Vincze Loránt elmondta: az RMDSZ és a FUEN jogi és politikai válaszlépéseket is fontolgat. A jogi lépés az lesz, hogy megfellebbezik az Európai Bizottság elutasító döntését az Európai Unió Bíróságán, illetve felkérik a brüsszeli testületet, indokolja meg jobban a döntését. „A közzétett indoklás ellentmondásos. Egyfelől megállapítja, hogy vannak a kisebbségvédelemnek olyan területei, amelyekben a Bizottság is illetékes, másfelől kijelentik: a kérdés szabályozása nyilvánvalóan túlmutat a hatáskörükön” – magyarázta a politikus.

Az RMDSZ külügyi titkára az egyik lehetséges lépésnek nevezte az uniós szintű aláírásgyűjtést a kisebbségi keretszabályozás érdekében, még akkor is, ha – a kezdeményezés elutasítása miatt – az Európai Bizottság ezeket az aláírásokat nem köteles figyelembe venni. „Kialakult már a polgári kezdeményezés körül egy uniós szintű szolidaritás a kisebbségi szervezetek között, amit, akárcsak a kezdeményezés szakmai előkészítését, hasznosítanunk kéne. Valami nagyot kelleni lépni, hogy sikerüljön fenntartani az érdeklődést a téma iránt Európában” – fogalmazott Vincze.

A politikus elmondta, a jövő héten ülésezik a FUEN igazgatótanácsa, és a válaszlépésekről az EP Intergroupjában is lesz vita. Az azonban már bizonyos, hogy a FUEN elnöke, Hans Heinrich Hansen levélben készül számon kérni az EU állam- és kormányfőitől az Európai Bizottság elutasító álláspontját.

Kapcsolódók

Kimaradt?