18-an meghaltak egy idősotthonban a Mikulás látogatása után

A Mikulás kellemetlen „ajándékot” is vitt az észak-belgiumi Mol városkában található idősotthonba: a puttonyosnak öltözött férfiról később kiderült, hogy koronavírusos volt, amikor meglátogatta a 180 fős létesítményt, írja az olasz La Stampa lapra hivatkozva a Rador hírügynökség.

Annak ellenére, hogy az idősotthon lakói a veszélyeztetett korosztályhoz tartoznak, senki nem kért negatív koronavírus-tesztet a Mikulást alakító férfitól és segítőitől. A látogatás után három nappal kapta meg a pozitív teszteredményt. Az idősotthonban gócpont alakult ki, 121-en, köztük 36 ápoló megfertőződött és 18-an életüket vesztették, sokan éppen szenteste, illetve karácsony napján. A betegek közül többnek jelenleg is súlyos az állapota.

Marc Van Ranst belga virológus szerint a koronavírusos Mikulás önmagában nem okozhatott ilyen mértékű fertőzést. Az eseményről készült felvételek tanúsága szerint az otthon idős lakói közül nem mindenki viselt maszkot és sem a Mikulás, sem a segítői nem tartották mindig be az ajánlott távolságot.

Az öregotthon vezetősége ellen vizsgálat indult, a kormány orvosi különítmény küldött a helyszínre a fertőzés megfékezésére és a sürgősségi esetek kezelésére. A polgármester felelőtlennek nevezte az esemény szervezőit.

(Címlapkép: brusselstimes.com)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?