Japán vasárnap éjféltől nem ad vízumot külföldieknek az új vírustörzs felbukkanása miatt

Fotó: Agerpres/EPAA japán hatóságok vasárnap éjféltől semelyik ország állampolgárainak sem adnak ki vízumot, miután a világban egyre több helyen felbukkan a koronavírusnak egy új, a korábbi variánsoknál sokkal fertőzőbb törzse.

Az intézkedés egyelőre január végéig marad érvényben.

Hétfőtől kizárólag japán állampolgárok és japán tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok kapnak japán vízumot. Amennyiben olyan országból érkeznek, ahol már felbukkant az új vírusmutáció, akkor rendelkezniük kell 72 óránál nem régebbi negatív teszttel, és a reptérre érkezés után újabb tesztnek vetik alá őket.

Beutazhatnak azok, akik hétfőig váltották ki a vízumukat, de brit és dél-afrikai állampolgárok még érvényben lévő vízummal sem léphetnek Japán területére, illetve olyan személyek sem, akik az elmúlt két hétben e két országban jártak. A kétoldalú megállapodásokkal összhangban beutazhatnak Japánba tizenegy, jobbára távol-keleti ország üzletemberei és üzleti delegációi.

Ami az országon belüli korlátozásokat illeti: hétfőtől január 11-ig felfüggesztik a belföldi turizmust támogató programot.

Japánt a koronavírus-járvány harmadik hulláma sújtja. November közepétől kezdett súlyosbodni a helyzet, a szigetország egyes térségeiben olyan mértékben, hogy az ottani hatóságok arra kérték a polgárokat, hogy a lakhelyüket se hagyják el. Meghaladja már a 220 ezret a koronavírussal fertőzöttek száma, és mintegy 3200 ember halt bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe. A járvány gyors terjedését mutatja, hogy csak december folyamán ezerrel nőtt a halálesetek száma, és megduplázódott a súlyos állapotban lévő betegek száma.

Japánban szombaton regisztrálták az első olyan beteget, akit a vírus új, Délkelet-Angliában felbukkant veszélyesebb variánsa fertőzött meg. Az első fertőzött egy pilóta, aki Nagy-Britanniából érkezett. A férfi megfertőzte a feleségét, és jelen pillanatban már hét olyan fertőzöttről tudnak, aki a koronavírus új törzsét kapta el. Hatan közülük ugyancsak Nagy-Britanniából érkeztek Japánba.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?