Áttörést ért el az Európai Unió Koszovó ügyében

Az Európai Uniónak sikerült áttörést elérnie a koszovói konfliktus ügyében – közölte az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben. Catherine Ashton vasárnap éjjel kiadott nyilatkozata szerint Ivica Dacic szerb és Hashim Thaci koszovói miniszterelnökkel tartott újabb tárgyalásain "megállapodásra jutottak távközlési és energetikai ügyekben". Részleteket azonban nem árult el.

A dokumentum szerint Dacic és Thaci emellett "fontos döntéseket hoztak azért, hogy a november 3-án esedékes koszovói önkormányzati választások – amelyeket eddig bojkottal fenyegettek a koszovói szerbek – tiszta választások legyenek, a lehető legnagyobb részvétellel".

"A miniszterelnökök megállapodtak, hogy az EBESZ vezetésével kétoldalú választási munkacsoport ül össze a napokban, hogy mielőbb átültesse a gyakorlatba a ma este hozott döntéseket" – tette hozzá az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

A dpa német hírügynökség szerint a vasárnap nyélbe ütött kompromisszum egyik feltétele volt annak, hogy Szerbia jövő januárban megkezdhesse uniós csatlakozási tárgyalásait, aminek jóváhagyásáról decemberben dönt az EU.

Szerbia nem ismeri el egykori tartományának öt és fél éve egyoldalúan kikiáltott függetlenségét, miközben a világ nagyjából száz állama már elismerte azt a nemzetközi jognak megfelelően. A Koszovó északi részén élő szerbek túlnyomó többsége eddig minden koszovói választást bojkottált. Politikai vezetőik most is azzal fenyegettek, hogy bojkottra szólítják majd fel a koszovói szerbeket, ha a választást Pristina törvényei alapján rendezik meg.

Ami a távközléssel kapcsolatos problémát illeti, a koszovóiak önálló telefonos előhívó számot akarnak, mivel még ma is a szerb előhívót kell használniuk, Belgrád pedig továbbra is fenn akarja tartani Észak-Koszovóban a saját mobilszolgáltatóit. Energetikai téren Koszovó önálló áramellátó rendszert szeretne, míg Belgrád továbbra is saját áramellátó társaságaival akarja ellátni a koszovói szerbeket.

Kimaradt?