A Muzulmán Testvériség nem hajlandó belépni a kormányba

Nem hajlandó részt venni az új egyiptomi kormányban a Muzulmán Testvériség, mert indoklása szerint abban ott lesznek a "puccsisták", akik elmozdították a hatalomból a mozgalom delegálta Mohamed Murszi államfőt - közölte szerdán egy szóvivőjük.

Adli Manszúr ideiglenes államfő kedden nevezte ki az ideiglenes kormányfőt Hádzim el-Beblávi volt pénzügyminiszter személyében. Előzőleg nyilvánosságra hozott egy "alkotmányos rendeletet", amelyben felvázolta a választási menetrendet. Az államfő szóvivője pedig közölte, hogy Beblávi a Muzulmán Testvériségnek és az an-Núr szalafista pártnak is tárcákat ajánl majdani kormányában. "Nem paktálunk puccsistákkal! Mindent visszautasítunk, ami ennek a puccsnak a következménye!" - jelentette ki Tárik al-Murszi szóvivő.

Beblávi szerdán közölte a Reutersnak nyilatkozva, hogy még ezen a napon nekilát kormánya megalakításának, s ez ügyben először Mohamed el-Baradei és Zijád Baháaddín liberális politikusokkal találkozik. "Nehéz lesz megnyerni az egyiptomi lakosság egyhangú támogatását az új kormánynak. Természetesen tiszteletben tartjuk a közvéleményt, és megpróbálunk megfelelni az emberek elvárásainak, de egyszer választani kell, és több lehetőség közül kell, nem lehet mindenkinek a kedvére tenni" - mondta.

Az egyiptomi világi ellenzéket tömörítő Nemzeti Megmentési Front (NMF) visszavonta szerdán azt a néhány órával korábban kiadott nyilatkozatát, amelyben elutasította az ideiglenes államfő "alkotmányos rendeletében" felvázolt választási menetrendet. Az NMF arra hivatkozott abban, hogy mélyrehatóbb változásokat és szélesebb körű konzultációkat tart szükségesnek a politikai átmenethez elengedhetetlenül szükséges ütemterv kidolgozása előtt.

A pártszövetség a közlemény helyett egy finomabban megfogalmazott dokumentumot adott ki. Ebben megismételte azt a sérelmét, hogy nem konzultáltak vele az elnöki rendeletről, és közölte, hogy vannak benne olyan cikkek, amelyekkel nem ért egyet, olyanok, amelyeket csak módosítással tud elfogadni, s vannak olyan fontos dolgok, amelyek hiányoznak belőle. Az NSF közölte, hogy véleményét a tervről ismertetni fogja Manszúrral.

Kapcsolódók

Kimaradt?