Egyiptom: letette az államfői esküt Adli Manszúr

Letette az államfői esküt Adli Manszúr, az alkotmánybíróság elnöke, aki az egyiptomi hadsereg döntése alapján ideiglenesen gyakorolja az államfői teendőket a megbuktatott Mohamed Murszi helyett.

Első elnöki beszédében méltatta a tiltakozókat, szerinte a tüntetők "egyesítették az ország lakosságát". Manszúr azt mondta: tervezik az új választások megtartását, ennek időpontjára azonban nem tért ki. Hangoztatta, hogy Egyiptom a tömeges utcai tüntetéseken Mohamed Murszi elnök távozását követelve "kijavította" dicsőséges forradalmának menetét.

A szaúdi király, Abdullah Bin Abdul Aziz gratulált az egyiptomi hadseregnek. "Meg vagyok róla győződve, hogy Egyiptom jól kikerül ebből a nehéz helyzetből" – mondta a király, aki biztonságot és stabilitást kívánt a népnek.

Egyiptom vezető ellenzékie, Mohamed Abu al-Ghar nem tartja katonai puccsnak Murszi megbuktatását, szerinte ez a "nép forradalma volt a hadsereg segítségével".

Hiába söpörte el az arab tavasz Hoszni Mubarak elnököt 2011-ben és vette át a hadsereg az ideiglenes kormányzást másfél évre, hogy aztán az első demokratikusan választott elnöknek, Murszinak átadja a hatalmat, a Tahrir téri kedélyek mégsem nyugodtak le igazán.

Az elmúlt év sem volt mentes a tüntetésektől: utcai akciók kísérték az alkotmány decemberi elfogadását és a tavalyi parlamenti választást is, amely az iszlamista pártok győzelmét hozta. A legtöbb szavazatot a Szabadság és Igazság Pártja (FJP), a Muzulmán Testvériség politikai szárnya szerezte, ám az alkotmánybíróság érvénytelenítette az eredményt. A tervek szerint áprilisban indult volna újabb maratoni választás – egészen június végéig tartott volna – ám a megmérettetésre várhatóan csak jövőre kerül sor.

Izrael egyelőre óvatosan hallgat. Az izraeli kormány óvatos és egyelőre hallgat Mohamed Murszi egyiptomi elnök elmozdításával kapcsolatban, az izraeli média szerint Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök utasította minisztereit: hivatalosan egyelőre semmilyen megjegyzést ne fűzzenek az egyiptomi belpolitikai válsághoz. „A kormány nagyon figyelmesen követi az egyiptomi helyzet alakulását, de nem bocsátkozik előrejelzésekbe, mert a dolgok éppen most dőlnek el. Fontos, hogy az egyiptomi nép elnyerje a szabadságnak és az önrendelkezésnek egy fokát, de a jelenlegi helyzet sokkolja az egész arab világot, ami pedig bizonyos fokú aggodalmat vált ki Izraelből” - mondta az AFP francia hírügynökségnek egy neve elhallgatását kérő izraeli tisztségviselő.

Kapcsolódók

Kimaradt?