Visszautasította a hadsereg ultimátumát az egyiptomi államfő

Mohamed Murszi elnök kedd hajnalban visszautasította a hadseregnek az ország politikai erőihez intézett ultimátumát. Az államfő ugyanakkor telefonon beszélt Barack Obama amerikai elnökkel azt ígérve, hogy Egyiptom "tovább halad" a békés demokratikus átmenet útján.

Az amerikai elnök hétfőn a szemben álló egyiptomi feleket önmérsékletre szólította fel és azt hangsúlyozta, hogy a demokráciát nem csupán a szabad választások jelentik, hanem az ellenzékkel, illetve a nemzeti kisebbségekkel szemben tanúsított magatartás is.

A Tamarod petíciójának pontjai

  •     a 2011-es forradalom óta nem lett helyreállítva a közrend
  •     a szegényeknek "nincs helye" az egyiptomi társadalomban
  •     a kormánynak az IMF-nél kellett kuncsorognia a 4,8 milliárd dolláros hitelért, hogy rendbe rakják a közpénzügyeket
  •     nem lettek rendezve a felkelés és az azóta tartó kormányellenes megmozdulások halottjainak ügyei
  •     az egyiptomi gazdaság összeomlott, alacsony a növekedés és magas az infláció

Az egyiptomi elnöki hivatal kora hajnalban állásfoglalást tett közzé. Ebben az elnök úgy ítélte meg, hogy a hadsereg előző napi, a belpolitikai válság érdekében konszenzust sürgető ultimátuma zavart okozhat. Mohamed Murszi ezért ragaszkodik saját nemzeti megbékélési tervéhez - hangsúlyozta a közlemény.

Az egy éve hivatalba lépett Murszi lemondását követelő, hetek óta tartó heves tüntetések után a hadsereg hétfő délután intézett ultimátumot az ország politikai erőihez. A hadsereg főparancsnoka közölte, hogy ha a szemben álló politikai erők nem állapodnak meg 48 órán belül az egyiptomi nép követeléseinek teljesítéséről, a hadsereg megvalósítja "a jövőre vonatkozó saját menetrendjét".

Az egyiptomi egészségügyi miniszter hétfőn elmondta: csaknem 800 ember sérült meg a vasárnapi tüntetéseken, 16-an pedig életüket vesztették. Nyolcan haltak meg Kairóban, a kormányzó iszlamista Muszlim Testvériség mozgalom székházánál, nyolcan pedig a vidéki megmozdulásokban haltak meg, közülük hárman Aszjútban, Kairótól délre.

Hétfő reggel folytatódtak a tiltakozások: tüntetők megrohamozták és felgyújtották a Murszi elnököt támogató Muszlim Testvériség kairói központját. A szervezet szóvivője kijelentette: a székhelyüket megtámadó fegyveresek erőszakos cselekedeteikkel túlléptek egy határt, és az egyiptomiak nem fognak csendben ülni és eltűrni az intézményeik elleni támadásokat.

Az ellenzéki mozgalom mögött álló Tamarod (melynek neve arabul lázadót jelent) keddig adott ultimátumot, amelyben lemondásra és új elnökválasztás kiírására szólították fel az elnököt, ennek elmaradása esetén polgári engedetlenségi mozgalom beindításával fenyegettek. Szombaton a Tamarod bejelentette: több mint 22 millió aláírást gyűjtöttek össze, ami minden negyedik egyiptomi támogatását jelenti. Morszi ennek ellenére azt mondta, nem ír ki új választásokat.

Kimaradt?