Összecsapások árán ürítették ki a Taksim teret és a Gezi parkot

Zavargások törtek ki szombat éjjel Isztambulban azután, hogy a török rendőrség este kiürítette az isztambuli Taksim teret és a hozzá kapcsolódó Gezi parkot. Több negyedben összesen több ezer ember barikádokat emelt, máglyákat gyújtott.

A tüntetők a rendőrség által korábban felállított fémkordonok elemeiből, utcakövekből és reklámtáblákból raktak barikádokat, a szemétből pedig máglyákat. A tüntetőket képviselő mozgalom, a Taksim Szolidaritás vasárnap délutánra tömegtüntetést hirdetett.

Szombat este a rendfenntartók hangszórókon keresztül távozásra szólították fel a parkban és a téren tartózkodó tüntetőket, majd rohamot intéztek ellenük, miközben bőségesen használtak tömegoszlató eszközöket: könnygázt, vízágyúkat és paprikaport szóró permetezőt. A tömegben a roham miatt pánik tört ki.

Kotrógépekkel lerombolták a sátrakat és az ideiglenes bódékat, amelyekben a kormányellenes mozgalom tagjai meghúzták magukat az elmúlt napokban. Az isztambuli kormányzóság közlése szerint a rendőrattakban 29-en sebesültek meg, de senki sem súlyosan. Ezzel szemben az isztambuli tüntetők szövetsége, a Taksim Szolidaritás azt állítja, hogy több száz sérült volt, és követelik a brutális rendőri támadások azonnali befejezését.

Kemal Kilicdaroglu, az ellenzék vezető erejét képviselő Köztársasági Néppárt vezetője emberiesség elleni bűnnek nevezte a Gezi parkban végrehajtott rendőrségi akciót. Azzal vádolta Erdogant, hogy "diktátori felfogása és ambíciói miatt" meg akarja ölni Törökországot. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, a török nép nem fogja elfelejteni, hogy kik követték el ezt a bűnt.

A török orvosok szervezete szerint a szombati rendőri fellépésig már négy halottja és mintegy 7500 sebesültje volt az immáron két hete kirobbant zavargásoknak.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök szombaton egy ankarai nagygyűlésen, amelyen több tízezer híve vett részt, azt mondta, hogy a tüntetések mögött belső és külső összeesküvés rejtőzik. Erdogan ragaszkodott ahhoz a véleményéhez, hogy a tüntetők szélsőségesek, és csak ürügyként használják a park körüli vitát, hogy őt támadhassák. Újra megígérte, hogy figyelembe veszik a lakosság véleményét, amikor döntenek a park sorsáról.

"Ha az emberek azt mondják, hogy akarják a parkot, akkor meghagyjuk. Ha az emberek múzeumot akarnak, akkor azt építünk. Azt tesszük, amit a nép akar" - mondta. A miniszterelnök szidta a török és a nemzetközi médiát, mondván, hogy elhallgatja az igazságot, a közösségi hálózatokat pedig azzal vádolta meg, hogy provokálnak és hazugságokat terjesztenek.

A közszféra legnagyobb szakszervezeti szövetsége, a 240 ezer tagot számláló KESK bejelentette, hogy hétfőre országos sztrájkot hirdet. Egy másik szakszervezeti szövetség pedig csatlakozhat hozzá.

Kimaradt?