Orbán: nagyszerű teljesítmény volt az árvízi védekezés

Egy magabiztos és cselekvőképes ország nagyszerű teljesítménye volt a dunai árvíz elleni védekezés - mondta Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban.

Hangsúlyozta, az árvízi veszélyt példátlan összefogással, jó szervezettséggel és szakértelemmel lehetett elhárítani.

Elmondta, szombaton még felkeresi azt a területet, ahol a dunai árhullám elhagyja az országot. Figyelni kell emellett a szerbiai folyószakaszra is, mert ha ott baj van, a domborzati viszonyok miatt a víz visszafolyik Magyarországra - tette hozzá a kormányfő a 180 perc című műsorban.

 

A kormányfő szólt továbbá arról: nem zárható ki, hogy Magyarország európai uniós forrásokat is megszerez majd a kárelhárítás költségeire. "Most sokan vagyunk, akiknek ugyanott szorít a cipő, a németektől a cseheken át a magyarokig" - fogalmazott.

Az önkormányzati vezetőkkel egyébként már megállapodott a miniszterelnök, így - mint azt elmondta - a szükséges és indokolt helyreállítási munkálatokhoz "minden pénzt meg fognak kapni" az érintett települések.

Beszámolt egyúttal arról is, hogy az árvízi helyreállítási megbízottnak kinevezett Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgatót egy olyan felmérés elkészítésére utasította, amely ismerteti a Duna menti épületek, építkezések jogi helyzetét.

"Mindent megvédtünk, amit lehetett, de át kell gondolnunk, hogy mi az, amit érdemes megvédeni a jövőben. Az érintettekkel le kell ülni, meg kell egyezni, hogy nekik is jó legyen, meg az országnak is" - mondta a miniszterelnök az ártéri épületekre utalva, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy az emberi életet mindig meg fogják óvni.

Szántóföldeket, réteket és legelőket öntött el az árvíz Fejérben

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei Igazgatóságának közlése szerint 880 hektár mezőgazdasági területet, illetve két horgásztavat öntött el az árvíz a megyében.

A NAK közleménye szerint a víz alá került szántóföldek, rétek és legelők főként Adony, Baracs, Besnyő, Ercsi, Iváncsa és Rácalmás körzetében találhatók. Adonyban egy 80 egyedet számláló húsmarhaállományt áttelepítettek. A településen működő, mintegy 500 ezer tonna gabona tárolására alkalmas raktárbázis jelenleg üres, a létesítményt a védművek várhatóan megvédik az áradástól.

Fejér megyében a vadmentéssel érintett terület nagysága megközelíti az 1700 hektárt. Rácalmáson a Nagy-szigetet teljesen ellepte a Duna, az ártéren rekedt vadakat csónakokkal menti a helyi vadásztársaság.

Megkezdődött az apadás Bátánál

A tetőző vízálláshoz képest tíz centimétert apadt a Duna Bátánál, a folyó vízszintje péntek reggel 772 centiméter volt - közölte a Tolna megyei katasztrófavédelmi szóvivő az MTI-vel.

Boros Brigitta elmondta: a vízügyi szakemberek lassú apadásra számítanak.

Az árhullám szerdán és csütörtökön 781 centiméterrel tetőzött Bátánál, ahol az addigi legnagyobb, 741 centiméteres vízállást 2002-ben mérték.

A szóvivő tájékoztatása szerint éjszaka is szükség volt a települést védő két és fél kilométeres, ideiglenes töltés megerősítésére, és folyamatosan szivattyúzzák a vizet az ártéri területről.

Az éjjeli órákban több mint száz katona, hatvan katasztrófavédelmi és húsz vízügyi dolgozó vett részt a védekezésben - tett hozzá.

Kimaradt?