Viszonylag békésen tüntetnek Isztambulban

Ismét békésen tüntettek a kormány ellen csütörtökre virradóra az isztambuli Taksim téren és a vele szomszédos Gezi parkban, de a rendőrség ezúttal nem avatkozott közbe. Ankarában a rendőrség könnygázt és füstgránátokat vetett be a demonstrálók feloszlatására.

A Gezi parkban összegyűlt tüntetők egész éjjel ébren voltak, és időről időre jelzőrakétákat bocsátottak fel, de a rendőrök nem reagáltak. Hussein Avni Mutlu isztambuli polgármester cáfolta azokat a híreszteléseket, hogy a rendőrség a tiltakozó akció erőszakos feloszlatására, a Gezi park ostromára készül. A Taksim téren mindazonáltal a hatóságok otthagytak több vízágyút, ezek még csütörtök reggel is figyelmeztettek a rendőri jelenlétre.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök szerdán művészekből, tudósokból és közírókból álló küldöttséggel tárgyalt Ankarában a török kormánynak arról a tervéről, hogy helyi népszavazásra bocsátanák azt a Taksim teret és a Gezi parkot érintő városrendezési tervet, amely az országossá dagadt kormányellenes tüntetéseket kirobbantotta. A CNN-Türk török televízió közvélemény-kutatást végzett a Gezi parki tüntetők között, akiknek nagy része ellenzi a népszavazást, mert az véleményük szerint a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja érdekeinek megfelelő eredményt hozna.

A tüntetőknek csütörtökön választ kell adniuk a népszavazási ajánlatra és a kormánynak arra a követelésére, hogy hagyják el a parkot, és vessenek véget tiltakozó akcióiknak. Csütörtökre virradóra Ankarában is kormányellenes tüntetések voltak, ott a rendőrség könnygázt és füstgránátokat vetett be a demonstrálók feloszlatására.

A kanadai CBC televízió arról adott hírt, hogy a török rendőrség csütörtökön szabadon engedte azt a két munkatársát, akiket előző nap vett őrizetbe. A kanadai miniszterelnököt, Stephen Harpert londoni tárgyalásira elkísérő John Baird külügyminiszter személyesen lépett közbe az isztambuli eseményekről tudósító két újságíró kiszabadulása érdekében.

Kimaradt?