Összecsaptak a rendőrökkel a Dovernél várakozó ideges kamionsofőrök

Több napba telhet, amíg sikerül feloldani a Nagy-Britanniából Franciaországba tartó teherautók torlódását, miután a két ország közötti teherforgalmat szerda reggel újraindították, de a sofőrök negatív koronavírus-tesztjéhez kötik. A várakozóknak nincs élelmük, nincs hol tisztálkodniuk, írja a BBC.

Az átlépéshez 72 óránál nem régebbi negatív gyorstesztet kérnek, a sofőrök tesztelését a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) és a brit hadsereg szakértői végzik, de lassan haladnak, mivel több ezer személyről van szó. Amennyiben valakinek pozitív lesz a tesztje, közeli karanténhotelben szállásolják el.

A kamionsofőrök egy csoportja összecsapott a rendőrökkel, akik megpróbálták megakadályozni őket abban, hogy bejussanak Dover kikötőjébe. Sokan nem értik, hogy miért kell várakozniuk, fáradtak, dühösek, és haza szeretnének érni karácsonyra, miközben nem tájékoztatták őket megfelelően a helyzetről, nem férnek hozzá élelemhez, és nincs hol tisztálkodniuk, írta le a feszült helyzetet a szárazföldi szállítmányozók szövetségének munkatársa, Rod McKenzie a BBC-nek.

 

Franciaország mellett Hollandia és Belgium is feloldotta a Nagy-Britanniából érkezőkkel szemben bevezetett zárlatot, és friss negatív koronavírus-teszt esetén fogad beutazókat, de további 50 ország, például Németország, Olaszország, India vagy Pakisztán továbbra sem függeszti fel a korlátozásokat.

A Nagy-Britanniából érkező utas- és teherforgalmat a koronavírus új, az első jelek szerint sokkal fertőzőbb törzsének angliai felbukkanása miatt korlátozták. A Dovernél várakozó kamionsofőrök között több román állampolgár is van.

Kapcsolódók

Kimaradt?