Ausztriában karácsony második napján életbe lép a teljes zárlat

Január közepén tömeges tesztelést végeznek majd, aki nem veti alá magát, egy héttel tovább ülhet karanténban.

Karácsony második napján újra életbe lép a 24 órás kijárási korlátozás. Az alapvető szükségleti cikkeket árusító boltokon és gyógyszertárakon kívül minden bezár: az egyéb kereskedelmi egységek, és a közeli kontaktust igénylő szolgáltatók, köztük a fodrászok, a kozmetikusok, a manikűr- és masszázsszalonok. A már kinyitott múzeumokat, könyvtárakat, galériákat újra bezárják, és a hotelek, éttermek, bárok, lokálok továbbra sem fogadhatnak vendégeket, az éttermek csak elvitelre adhatnak ki ételt.

A rendelkezések elsődlegesen január 4-éig lesznek érvényben, mert az osztrák koronavírus-törvény meghatározza, hogy kijárási korlátozást csak maximum tíz napra lehet elrendelni. Ezért január 4-én rendkívüli ülést tart majd a parlament, hogy a kormány terveiben szereplő hosszabbításról ismét döntsön.

Az eredetileg január 18-ára tervezett nyitást megelőző hétvégén országszerte tömeges teszteléseket szerveznek, és aki ennek nem veti alá magát, annak még egy héttel tovább, január 24-éig tart majd a szigorú zárlat. Ez azt jelenti, hogy annak ellenére, hogy a kereskedelmi egységek, az éttermek, kulturális és sportlétesítmények is kinyithatnak január 18-án, azok, akik nem rendelkeznek negatív teszttel, még egy hétig nem látogathatják ezeket a helyszíneket.

A december 19-e óta életben lévő beutazási korlátozásokat - melyek eredetileg csak január 11-éig tartottak volna - január 18-áig meghosszabbították. Ezek szerint annak, aki ezen idő alatt be akar utazni Ausztria területére, 10 napos karanténnak kell alávetnie magát, és csak a karantén 5. napján teszteltetheti magát.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1853 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 342 226 esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel kórházban ápoltak száma 2922, az intenzív kezelésre szorulók 487-en vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 105-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 5540-re emelkedett.

(Nyitókép: wien.info)

Kapcsolódók

Kimaradt?