Eltávolították a Capitoliumból Robert E. Lee konföderációs tábornok szobrát

Virginia állam lecseréli Robert E. Lee konföderációs tábornok szobrát a feketejogi aktivista Barbara Rose Johns szobrára, jelentette Ralph Northam demokrata kormányzó irodája, írja a CNN.

Lee tábornok a Déli Konföderációs seregben szolgált az amerikai polgárháború idején. Szobra 1909 óta áll a Capitolium kriptájában, az emlékmű egyike annak a 13 szobornak, amelyek az eredeti 13 gyarmatot jelképezik. A törvény értelmében minden állam két-két, fontos történelmi szerepet játszó néhai polgáráról állíthat fel szobrot a Capitoliumban, és ezeket le is cserélhetik.

Northam kormányzó közleménye szerint a Konföderációs sereg Virginia állam rasszista és megosztó történelmének jelképe, és itt az ideje, hogy ehelyett az állam a kitartás, diverzitás és befogadás szimbólumaival mesélje el saját történetét.

 

Lee tábornok szobrát Barbara Rose Johns szobrával helyettesítik majd. Az afroamerikai nő kulcsszerepet játszott a polgárjogi mozgalomban, 16 évesen az osztálytársai élén a túlzsúfolt, rossz körülmények között működő szegregált fekete iskolák ellen vonult fel.

A Capitoliumban több konföderációs tisztségviselő szobra látható. Nancy Pelosi demokrata párti házelnök fél éve kérte az eltávolításukat, miközben kiterjedt tüntetéssorozat zajlott nemzetközi szinten a rasszizmus és a rendőri brutalitás ellen. A tüntetők több helyszínen szobrokat rongáltak meg vagy döntöttek le. Volt, ahol a helyi vezetőség döntött a konföderációs tisztségviselők szobrainak eltávolításáról, Virginiában többek között épp Lee tábornok szobrát távolították el az egyik kormányzati épületből.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?