banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Nagy többséggel támogatja az EP az európai kisebbségvédelmi kezdeményezést

FRISSÍTVE - Döntő többséggel – 524 igen, 67 nem szavazattal, 103 tartózkodással – fogadta el az Európai Parlament a Minority SafePack kezdeményezést támogató állásfoglalást csütörtökön. Így az MSPI az első olyan európai polgári kezdeményezés, amelyről plenáris vitát szervezett és állásfoglalást fogadott el az EP – közölte az RMDSZ.

„A mai szavazással és a hétfői plenáris vitával az Európai Parlament a lehető leghatározottabb jelzést adta az Európai Bizottságnak, hogy indítsa be a jogalkotást a Minority SafePack kezdeményezésben foglaltakra alapozva. Ez egy nagy győzelem számunkra!” – kommentálta a döntést a közleménye szerint Vincze Loránt, az RMDSZ EP-képviselője, a FUEN elnöke.

Ezt tartalmazza az állásfoglalás

Állásfoglalásában az Európai Parlament „támogatásáról biztosítja a Minority SafePack – egymillió aláírás a sokszínű Európáérteurópai polgári kezdeményezést; felszólítja a Bizottságot, hogy ennek megfelelően lépjen fel, és tegyen javaslatot az uniós Szerződéseken, az európai polgári kezdeményezésről szóló rendeleten, valamint a szubszidiaritás és az arányosság elvén alapuló jogi aktusokra.”

Az EP szerint az Uniónak ösztönöznie kell a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak védelmét biztosító tagállami intézkedéseket; felszólítja a Bizottságot, hogy dolgozza ki a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak védelmére vonatkozó uniós szabályok közös keretét; felszólítja a tagállamokat, hogy tegyenek meg minden szükséges intézkedést, tartsák tiszteletben a kisebbségekhez tartozó személyek jogait, és biztosítsák e jogok teljes körű érvényesítését. Az EP ugyanakkor szorgalmazza az EU és az Európa Tanács közötti, egymást kölcsönösen erősítő együttműködést a nemzeti és nyelvi kisebbségek jogainak védelme terén.

Az állásfoglalás elismeri, hogy a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelme a tagállami hatóságok elsődleges felelőssége, de ugyanakkor rámutat, hogy az Unióra jelentős feladat hárul abban a tekintetben, hogy támogassa a tagállamokat ennek a felelősségnek a gyakorlásában. Ugyanakkor felszólítja a tagállamokat, hogy osszák meg egymással a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak védelmével és támogatásával kapcsolatos bevált gyakorlataikat, az EU-t pedig kéri, hogy segítse elő az ilyen gyakorlatok cseréjét.

Az állásfoglalás reflektál az MSPI kilenc pontjára. Dokumentumával az Európai Parlament többek közt felszólítja a Bizottságot és a tagállamokat, hogy Unió-szerte mozdítsák elő a nyelvtanulást, beleértve a kisebbségi nyelvek tanulását is; felhívja az EU-t és tagállamait, hogy a finanszírozási programok tervezésekor vegyék figyelembe a nemzeti és nyelvi kisebbségek igényeit; úgy véli, hogy a többnyelvűség és a kulturális sokszínűség védelme a regionális fejlődés és innováció motorja, ezért az európai strukturális és beruházási alapoknak és a kohéziós alapoknak ezt figyelembe kell venniük; leszögezi: minden egyes európai uniós polgárnak lehetősége kell legyen arra, hogy saját nyelvén élvezhesse a kultúrát és szórakozhasson.

„Hosszú és nehéz utat jártunk be a Minority SafePack-kel, amióta az RMDSZ kezdeményezésére megszületett és a FUEN felkarolásával útjára indult.  2013-as elindítása óta valószínűleg többet sikerült elérnünk, mint amire sokan számítottak. Az Európai Unió Törvényszékén győztünk az Európai Bizottsággal szemben; nemzetiüggyé emeltük a kezdeményezést, de európai üggyé is; kisebbségi szolidaritási mozgalmat építettünk köré, és 1 123 422 hitelesített támogatói aláírást gyűjtöttünk, 11 tagállamban átlépve a küszöbértéket; sikerült magunk mellé állítanunk sokakat a többségből – döntéshozókat, parlamenteket és kormányokat, de egyszerű embereket is. És végül az uniós polgárok képviselői is az ügy mellé álltak" – nyilatkozta Vincze Loránt a szavazás után.

A EP képviselő hangsúlyozta, az utolsó lépést már az Európai Bizottságnak kell megtennie. "Rajtuk áll, hogy meghallják-e ezeket a hangokat, és tesznek-e egy bátor lépést egy olyan Európa irányába, amelynek minden polgára egyenlő” – mondta a politikus. Az Európai Bizottságnak január 15-ig kell közzétennie álláspontját a Minority SafePack javaslatairól.

Vincze Loránt: a lobbizást folytatjuk

Vincze Loránt a szavazás után tartott sajtótájékoztatóján a Maszolnak arra a kérdésére, hogy a január 15-ig hátralévő időszakban a FUEN-nek és tagszervezeteinek módjukban-e áll-e befolyásolni az Európai Bizottságot a döntéshozatal előtt, kijelentette: a lobbitevékenységet folytatják, de a lehetőségek beszűkültek.

„A naptár is nehézséget jelent, mert az ünnepek időszaka kezdődik el. Ugyanakkor nehéz közvetlenül hatni egy olyan intézményre, amelyben nem vagyunk jelen. De megpróbálunk hatni az Európai Bizottság tagjaira és az elnökére is. Elsősorban a szövetségeseink segítenek ebben” – részletezte.

Hozzátette, a Bundestag korábbi támogató nyilatkozata elé jelentős ahhoz, hogy erre építve Németországból még segítség érkezzen ezekben a hetekben. Hasonló támogatásra számítanak a Belgiumban élő német közösségtől is. „A legerősebb pillérei a kezdeményezésünknek, még amit lehet, a következő napokban is megtesznek” – mondta az EP-képviselő.

Kérdésünkre elmondta azt is, hogy a biztosok kollégiuma a legtöbb esetben konszenzussal hozza meg a döntéseit. „Egymást szokták meggyőzni egy-egy álláspontról. A döntés előtt a kabinetek egyeztetnek, és általában már olyan szövegjavaslat kerül a kollégium asztalára, amivel már nagyjából mindenki egyetért, és csak rábólintanak. Ám az is lehet, hogy az MSPI politikai vitákat is eredményez majd a kollégiumban” – magyarázta.

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?