Az EP plenáris ülése elé került a Minority SafePack a jövő héten

Plenáris vitát szervez az Európai Parlament a Minority SafePack Innitiative (MSPI) európai polgári kezdeményezésről december 14-én, hétfőn. A képviselők az Európai Bizottság jelenlétében a parlamenti csoportok által megszabott időkeretben értékelik a kezdeményezést és véleményezik a határozattervezetet – olvasható az RMDSZ közleményében.

Még folytatódik a határozat szövegének előkészítése, amelyhez a parlamenti csoportok módosító javaslatokat tehetnek le. Ezekről szerdán, december 16-án lesz szavazás. A módosítások utáni végső határozati javaslatról csütörtökön, december 17-én reggel lesz a végszavazás, ennek eredményét közép-európai idő szerint 13 órakor közli a Parlament. A vita magyar nyelven is követhető lesz az Európai Parlament honlapján.

Az európai kisebbségvédelmi polgári kezdeményezés októberi meghallgatását az EP szakbizottságaiban pozitívnak értékelte Vincze Loránt RMDSZ-es EP-képviselő, az MSPI jelentéstevője.

November végén a német szövetségi parlament, a Bundestag egyhangúlag megszavazott felhívással fordult az Európai Bizottsághoz, hogy léptesse életbe a Minority SafePack Innitiative európai kisebbségvédelmi kezdeményezésben foglaltakat.

(Nyitókép: Az Európai Parlament ülése | Fotó: Hargita Megye Tanácsa)

Kapcsolódók

Kimaradt?