„A győzelem napja” – kezdődik az oltási kampány az Egyesült Királyságban

Megkezdődik kedden az új típusú koronavírus elleni tömeges oltási kampány az Egyesült Királyságban.

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) a múlt héten jelentette be, hogy engedélyezte a Pfizer és a BioNTech vállalatok által közösen kifejlesztett oltóanyag forgalmazását. Az Egyesült Királyság a világon elsőként adott hatósági jóváhagyást egy koronavírus-vakcina alkalmazására.

A kedden kezdődő oltási kampányhoz az első menetben 800 ezer adag vakcina áll rendelkezésre, de a Pfizer/BioNTech-oltóanyagból London eddig 40 millió dózist rendelt. Az első szállítmány pénteken érkezett Belgiumból kamionnal Angliába.

A vakcinákat egy elosztóközpontba vitték, amelynek helyszínét a brit kormány nem hozta nyilvánosságra, de hétfő estére országszerte az összes kijelölt oltási helyszínre megérkeztek az oltóanyagok. Az első oltási fordulóra hetven kórházban alakítottak ki oltóhelyeket, de később a körzeti orvosi rendelőkben, majd a patikákban is be lehet adni a vakcinát.

„A győzelem napja”

Matt Hancock egészségügyi miniszter az oltási kampány kezdetének előestéjén kiadott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy most már látszik a fény az alagút végén. "Erre a napra, a győzelem napjára az e rettenetes betegség elleni küzdelem kulcsfontosságú pillanataként fogunk visszaemlékezni" - fogalmazott. Hancock a második világháború végét jelképező, az angol nyelvben mélyen meggyökeresedett "V-Day" (Victory Day) kifejezést használta, amikor a győzelem napját említette.

Sir Simon Stevens, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai tagozatának vezérigazgatója, aki az egyik londoni oltási központban, a Royal Free kórházban indította el hivatalosan a kampányt, kijelentette: az oltások beadásának megkezdése határozott fordulópont a járvány elleni küzdelemben.

Sir Simon hangsúlyozta, hogy ez lesz az ország történetének legnagyobb kiterjedésű oltási kampánya, amely olyan sikerekre alapozódik, mint a gyermekbénulás, az agyhártyagyulladás és a TBC elleni korábbi oltási kampányok.

Egy másik vakcinából is rendeltek

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari csoport és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű koronavírus-oltóanyagának engedélyezési eljárását is megkezdte. Ebből a vakcinából a brit kormány 100 millió adagot rendelt.

Jonathan Van-Tam angol tisztifőorvos-helyettes a BBC televíziónak adott minapi nyilatkozatában elmondta: reméli, hogy a brit gyógyszerfelügyelet még karácsony előtt engedélyezi ennek az oltóanyagnak a forgalmazását is.

Van-Tam professzor hozzátette: ha a lakosság különösen veszélyeztetett csoportjai nagyon nagy számban megkapják a vakcinákat, és ha az oltóanyagok valóban nagyon hatékonynak bizonyul, akkor a Covid-19 betegség okozta halálozások és a kórházi kezelésre szoruló koronavírus-betegek száma akár 99 százalékkal is csökkenthető.

Prioritási listát állítottak össze

A brit kormány egyesített oltásügyi bizottsága (Joint Committee on Vaccination and Immunisation, JCVI) elsőbbségi listát állított össze arról, hogy az egyes lakossági csoportok milyen sorrendben juthatnak hozzá a vakcinához.

A 25 oldalas útmutatás szerint a lista élén az idősotthonok lakói és gondozóik állnak. Utánuk a 80 éven felüliek, valamint az egészségügyi ellátás és a gondozói szolgálatok első vonalában dolgozók, majd időrendi sorendben a 75, a 70, a 65, a 60, az 55, végül az 50 éven felüliek következnek.

A 65 éven felüliekkel egy csoportba tartoznak azok a 16-64 év közöttiek, akiknek olyan krónikus alapbetegségük van, amely növeli a súlyos szövődmények, illetve a halálozás kockázatát koronavírus-fertőzés esetén.

Az Egyesült Királyságban eddig több mint 61 ezer halálos áldozata van a koronavírus okozta Covid-19 betegségnek.

Kapcsolódók

Kimaradt?