A Covid-kórházak személyzetének több mint 95 százaléka igényli az oltást

Az egészségügyi dolgozók több mint 80 százaléka, a Covid-kórházak személyzetének pedig több mint 95 százaléka be akarja oltatni magát koronavírus ellen; az oltási kampány első fázisában körülbelül 500 000 egészségügyi alkalmazottat fognak beoltani – közölte péntek esti sajtótájékoztatóján Valeriu Gheorghiţă, az oltási kampány lebonyolításával megbízott országos bizottság elnöke.

Valeriu Gheorghiţă úgy vélekedett: az egészségügyi személyzet soraiban még magasabb lesz azok aránya, akik be akarják oltatni magukat koronavírus ellen, miután az Európai Gyógyszerügynökség hivatalosan is igazolja a jóváhagyott vakcina hatékonyságát és biztonságosságát.

A szakember azt mondta: az oltáskampány során mindvégig szigorúan fognak ragaszkodni az egészségügyi óvintézkedések betartásához, mindaddig, amíg ki nem alakul a lakosság körében a nyájimmunitás.

Az oltáskampány első szakaszában az egészségügyi rendszer körülbelül 500 ezer alkalmazottját és mintegy 3500 egészségügyi és szociális gondozót fognak beoltani. Mivel a tervek szerint Románia első fázisban egymillió adagot fog kapni a vakcinából, gyakorlatilag a teljes egészségügyi és egészségügyi-szociális gondozói személyzetnek jut majd az első szállítmányból – mondta Gheorghiţă.

Az oltáskampány koordinátora azt is közölte, hogy az óvodai dolgozók a második adag megérkezésekor részesülnek majd a vakcinából.

A kampány koordinátora azt is közölte, hogy a koronavírus elleni oltóanyag szállításáról a védelmi, a belügyi és az egészségügyi minisztérium gondoskodik.

A vakcina belföldi légi szállítását a védelmi minisztérium repülőgépeivel és helikoptereivel valósítják meg, a szárazföldi szállítást a védelmi, a belügyi és az egészségügyi minisztérium gépjárműveivel biztosítják.

Valeriu Gheorghiţă ismertette pénteken az országos oltási terv egyes részleteit Andrei Baciuval, az egészségügyi minisztérium államtitkárával és Florentina Furtunescuval, az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) igazgatójával együtt.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?