Emelték a terrorellenes készültséget Nagy-Britanniában

Emelték a brit hatóságok a terrorkészültség szintjét az elmúlt napok franciaországi és ausztriai merényletei nyomán. Priti Patel brit belügyminiszter keddi közleményében hangsúlyozta ugyanakkor, hogy elővigyázatossági intézkedésről van szó, amelyet nem valamely konkrét fenyegetés miatt rendeltek el.

Priti Patel közölte: az ötfokozatú skálán az eddig érvényben volt középső, „jelentős” szintről a második, „súlyos” fokozatúra módosították a nagy-britanniai terrorellenes készültséget. Az eddigi „jelentős” fokozat a hivatalos besorolás szerint azt jelentette, hogy a hatóságok „valószínűnek” tartottak egy nagy-britanniai terrortámadást.

A keddtől érvényes „súlyos” készültségi szint „nagyon valószínűként” határozza meg ugyanezt. A legmagasabb szint a „kritikus”, amelyet akkor léptetnek életbe, ha a hatóságok információi szerint nagyon nagy a veszélye egy azonnali vagy rövid időn belüli terrortámadás elkövetésének.

A gyakorlatban ezt a készültségi szintet közvetlenül súlyos terrortámadások után is többször életbe léptették, arra az időre, amíg a hatóságok vizsgálták, hogy nem fenyeget-e azonnali újabb terrormerénylet.

Erre legutóbb 2017-ben volt példa, kétszer is: először a 2017 májusában elkövetett manchesteri öngyilkos merénylet után, amelynek 22 halálos áldozata volt, majd 2017 szeptemberének közepén, miután egy londoni metrószerelvényen pokolgépszerű szerkezet lépett működésbe. A szerkezet nem robbant fel, csak nagy erővel lángra kapott, de így is 30 utas megsérült.

A hétfő esti bécsi lövöldözésben az eddigi adatok szerint négyen, a múlt héten Nizzában elkövetett késes támadásban hárman haltak meg, és októberben Párizsban egy tanár is életét vesztette egy késes merényletben.

(Címlapkép: Wikipédia)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?