Drámai hangvételű üzenetben szólt a németekhez Angela Merkel

A koronavírus-járvány németországi megfékezéséhez mindenkinek kevesebb emberrel kell találkoznia, és amikor csak lehet, otthon kell maradnia - mondta Angela Merkel kancellár egy szombati videoüzenetben.

A politikus a német sajtóban drámaiként jellemzett üzenetében rámutatott, hogy az új típusú koronavírussal (SARS-Cov-2) igazoltan fertőzöttek száma napról napra ugrásszerűen emelkedik, és a járvány gyorsabban terjed, mint tavasszal, az első hullám idején. „A viszonylag nyugodt nyárnak vége, nehéz hónapok állnak előttünk, és a következő napokban és hetekben dől el, hogy milyen lesz a tél, és milyen karácsonyunk lesz. Mindezt mi döntjük el, a cselekedeteinkkel" - mondta Angela Merkel a kormány portálján közölt felvételen.

 

Hangsúlyozta, hogy mindent meg kell tenni a vírus ellenőrizetlen terjedésének megakadályozásáért. Ezért nemcsak a már hónapok óta begyakorolt fertőzéshigiéniai óvintézkedéseket - maszkviselés, távolságtartás, gyakori kézmosás, és az őszi-téli időszakban gyakori szellőztetés - kell komolyan venni, hanem "még tovább kell menni". „A tudomány világosan megmondja, hogy a vírus terjedése közvetlenül összefügg a kapcsolatokkal, a találkozásokkal", ezért "ha egy ideig mindenki jelentősen visszafogja a családon kívüli találkozásokat, sikerülhet megállítani és megfordítani a mindig egyre több fertőzés felé mutató trendet" - fejtette ki a német kancellár.

„Éppen ezért ma azt kérem önöktől, hogy találkozzanak sokkal kevesebb emberrel, otthon és a lakásukon kívül is, tekintsenek el a nem feltétlenül szükséges utazásoktól és ünnepségektől, és amikor csak lehet, maradjanak otthon" - tette hozzá Angela Merkel. „Tudom, ez keményen hangzik, és nehéz lemondást is jelenthet", de meg kell tenni, hogy ne terhelődjék túl az egészségügyi ellátórendszer, nyitva maradhassanak az iskolák és az óvodák, tovább működhessék a gazdaság és megmaradjanak a munkahelyek - mondta a német kancellár, aki 2006 óta jelentet meg heti rendszerességgel videoüzeneteket, amelyekben aktuális politikai, társadalmi ügyekről beszél.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) szombati adatai szerint az utóbbi 24 órában 7830 fertőződést regisztráltak. Ez a legnagyobb napi esetszám az új típusú koronavírus németországi megjelenése óta, és csaknem 500 esettel több az előző rekordnál, a pénteki 7334-nél. A teszttel igazolt esetek száma így 356 387-re emelkedett. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek egy nap alatt 33-mal nőtt, 9767-re. Emelkedett a vírus úgynevezett reprodukciós rátájának (R) hétnapos mozgóátlaga is, az egy nappal korábbi 1,22-ről 1,30-ra. Ez azt jelenti, hogy minden 100 fertőzött átlagosan további 130 embernek adja át a vírust. A Covid-19 miatt intenzív osztályon kezeltek száma a legutóbbi, pénteki adatok szerint egy nap alatt 12 fővel, 690-re emelkedett. Nagyjából minden második beteg - 341 fő - gépi lélegeztetésre szorul. Ezek az adatok azt jelzik, hogy a mintegy 30 ezer intenzív ellátási ágy alig 2 százalékát foglalják el a Covid-19-ben szenvedők. Ugyanakkor számuk gyorsan emelkedik, a hétfői 590-hez képest százzal nőtt.

Kapcsolódók

Kimaradt?