Berlin frissítette a listát: karantén vár a Romániából Németországba utazókra

Románia egész területét felvették az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) terjedése miatt kockázatosnak minősülő területek listájára Németországban. Korábban Románia egy része szerepelt a listán.

A kockázatos besorolás azzal jár, hogy az ilyen területről Németországba érkezőknek 14 napra házi karanténba kell vonulniuk, és értesíteniük kell a helyi egészségügyi hivatalt. Megérkezés után készített negatív koronavírusteszt esetén az egészségügyi hivatal elrendelheti a karantén feloldását. Egy várhatóan október közepén életbe lépő új szabály szerint tesztet legkorábban az ötödik nap elteltével lehet készíttetni.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) listájára egy sor további európai térség is felkerült, köztük több magyarországi és szlovákiai megye is. A kockázatos besorolásról közösen dönt az RKI, a szövetségi egészségügyi minisztérium, a külügyminisztérium és a belügyi tárca.

A döntést megelőző elemzés első szakaszában azt vizsgálják, hogy hol vannak olyan régiók - nagyobb közigazgatási egységek vagy egész országok -, amelyekben meghaladta az ötvenet az utóbbi hét napon regisztrált SARS-Cov-2-fertőzöttek százezer lakosra vetített száma, vagy olyan térségek, amelyekben ugyan még nincs a fertőzöttek száma a határérték felett, de egyéb körülmények a fertőzés fokozott kockázatát jelzik.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?