Frissült a lista: ezeket a román megyéket tartja Németország kockázatosnak

Frissítette a német kormány azoknak a romániai megyéknek a listáját, amelyeket az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) terjedése miatt kockázatos területnek tart.

A román külügyminisztérium honlapján olvasható tájékoztatás szerint Bukarest és 11 megye szerepel a német hatóságok „feketelistáján”, éspedig: Argeș, Bákó, Bihar, Brăila, Brassó, Dâmbovița, Iași, Ilfov, Prahova, Vaslui és Vâlcea, viszont már nem tartják kockázatos régiónak a németek Buzău, Galac, Gorj, Ialomița, Mehedinți, Neamț, Temes és Vrancea megyét, amelyek korábban kockázatosnak minősültek.

Aki a felsorolt megyék valamelyikéből, vagy a fővárosból utazik Németországba, annak egy űrlapot kell kitöltenie. Ennek román nyelvű változta itt érhető el. A német hatóságok figyelmeztetnek, hogy nemcsak a román állampolgároknak, hanem mindenkinek, aki az utóbbi 14 nap során valamely fertőzéskockázati megyében vagy Bukarestben volt, a Németország területére érkezése után azonnal 14 napra elkülönülésbe kell vonulnia.

Kivételt képzenek azok a személyek, akik az elmúlt 48 órában végzett, negatív COVID-19 tesztet tudnak felmutatni. A teszt eredményét igazoló orvosi dokumentumot német vagy angol nyelvre kell lefordíttatni, és meg kell őrizni 14 napon keresztül.

Mentesülnek a kéthetes elkülönülés szabálya alól azok is, akik Németországba érkezésük után 72 órán belül koronavírus-tesztet végeztetnek, feltéve, ha betartják az elkülönülésre vonatkozó szabályokat mindaddig, amíg kézhez nem kapják a negatív teszteredményt. A teszteléssel kapcsolatos szabályokról az 116 117 telefonszámon lehet többet megtudni.

A kivétel nem érvényes azokra, akik koronavírusra utaló tünetekkel érkeznek Németországba, nekik a negatív teszteredmények ellenére is elkülönülésben kell lenniük a megérkezéstől számított 14 napon keresztül. A rendelkezés nem érvényes azok esetében, akik átutaznak Németországon. Ők megállhatnak élelmiszert beszerezni vagy tankolni, látogatásokat azonban nem tehetnek és turisztikai tevékenységet sem végezhetnek.

A szabályok áthágása esetén a német hatóságok 25.000 euróig terjedő bírságot szabhatnak ki.

Az egyes német tartományok által hozott járványügyi rendelkezésekről itt lehet tájékozódni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?