Két halottja is van az isztambuli Török Tavasznak

Az Amnesty International tudomása szerint a kormányellenes demonstrációk legalább két részvevője meghalt Isztambulban a tüntetők elleni rendőri erőszak következtében. A világ legnagyobb emberi jogi szervezete szombat este Londonban kiadott nyilatkozatában közölte, hogy a hozzá befutott jelentések szerint a tiltakozók és a rendőrség összecsapásaiban több mint ezren megsérültek.

Az AI közölte azt is, hogy éjjel-nappal nyitva tartja az erőszakcselekmények fő helyszínéhez, az isztambuli Taksim térhez közeli irodáját, ahol a rendőri erőszak elől menekülő demonstrálók menedékre lelhetnek. Az irodában folyamatosan húsz orvos dolgozik a sérült tüntetők ellátásán. Számos alkalommal a rendőrség szándékosan vett célba tüntetőket a könnygázgránátokkal, és hírek szerint sok demonstráló elvesztette látását a közelről kilőtt könnygáztöltetek miatt - áll az emberi jogi szervezet jelentésében.

Az Amnesty International olyan jelentéseket is kapott, amelyek szerint tüntetőket 12 órán át tartottak fogva túlzsúfolt, forró rendőrségi járművekben, étel, víz és mellékhelyiség használatának lehetősége nélkül. A szervezetnek információi vannak arról is, hogy sérült demonstrálóktól - rendőri őrizetben vagy az utcákon - megtagadták a megfelelő orvosi ellátáshoz való hozzáférést. A szervezet európai igazgatója, John Dalhusien a közleményben "szégyenteljesnek" nevezte a teljesen békés tiltakozó megmozdulások elleni "szélsőségesen durva" fellépést.

A parkból indult minden

A tüntetések hétfőn kezdődtek Isztambulban, amiért ledózerolták a fákat a Taksim téren lévő Gezi parkban, ahova többek között bevásárlóközpont épülhet. A tüntetők szerint a Gezi park egyike a megmaradt kevés zöldterületnek Isztambul központjában, azonban a megmozdulások alapvetően már nem a fákról szólnak. „Iszlamista állammá akarják alakítani az országot, miközben úgy tesznek, mintha tiszteletben tartanák a demokráciát” – mondta az egyik tüntető, aki a 90 éve Musztafa Kemal Atatürk által létrehozott szekuláris köztársaságot félti a kormány egyre autokratikusabbnak tartott intézkedéseitől.

Az iszlamista állam miatt aggódók elsősorban arra utaltak, hogy a török parlament előző héten szavazta meg azt a törvényt, amellyel este tíz és reggel hat között megtiltották az alkohol árusítását és fogyasztását, amit sokan az iszlamizáció felé tett lépésként értékeltek. A tüntetők közül többen azt is kifogásolják, hogyan áll hozzá a török kormány a szíriai polgárháborúhoz.

„Egység a fasizmus ellen” – skandálták a tüntetők, és a kormány lemondását követelték. Több isztambuli negyedben, így a Besiktas városrészben is összecsapások voltak. A rendőrség könnygázt vetett be, a tüntetők pedig kövekkel dobálták a rendőröket. Rengetegen megsebesültek, több mint hatvan embert őrizetbe vettek a tüntető fiatalok közül.

Ankarára is kiterjedt

Péntek este már több tízezren tiltakoztak Isztambulban, a tömeg Recep Tayyip Erdogan kormányfő és pártja távozását követelte. A rendőrök megint könnygázt és vízágyúkat vetettek be, a tüntetők pedig kövekkel dobálták őket. A BBC-nek egy helyi nő azt mondta, hogy a rendőrség helikopterekről is dobott le könnygázgránátokat. Szombaton is tüntetők tömegei próbálták elérni a teret az európai oldalt az ázsiaival összekötő hídon keresztül. Délutánra azonban az események meredek fordulatot vettek, a rendőrség kivonta egységeit a Taksim térről, és elbontotta a barikádokat is. A teret nyomban birtokba vették a tüntetők.

Szombatra már Ankarát is felforgatta a tiltakozó mozgalom. A fővárosban a tüntetők - akik közül többen alkoholt ittak, így tiltakozva a szesztilalom ellen - napközben a parlamenthez akartak vonulni, de a rendőrség itt is könnygázt meg vízágyúkat vetett be. Az Ankara központjában lévő Kizilay téren a tüntetők tüzeket gyújtottak, és újra meg újra összecsaptak a rendfenntartó erőkkel. Estére pedig mintegy 5000 ember vonult a miniszterelnöki hivatalhoz, ahol a tömeg rendőrautókat és rendőrőrsöket is lángba borított.  A török hatóságok Muammer Guler belügyminiszter koraesti információi szerint 30 provinciából összesen 939 embert állítottak elő.

Erdogan hazaküldte a tüntetőket

Erdogan miniszterelnök szombat délelőtti nyilatkozatában a tüntetések haladéktalan beszüntetésére szólított fel. Elismerte, hogy hiba volt könnygázt bevetni a hét elején a Gezi Park elbontása ellen tüntetőkkel szemben, ezért vizsgálatot kért a belügyminisztertől. Ugyanakkor megismételte, hogy a park átépítése folytatódni fog. A BBC szerint Erdogan emlékeztetett, hogy négyévenként vannak választások, és azt is jelezte, hogy egymillió, a kormány mellett tüntető embert is utcára szólíthatna maga mellett.

Akkor még azt mondta, hogy a rendőrség „tegnap is ott volt, ma is ott van és holnap is ott lesz, hiszen nem engedhetjük, hogy a Taksim téren a szélsőségesek azt csináljanak, amit akarnak.” Estére ugyanakkor visszavonták a rendőröket a tér környékéről. Kemal Kilicdaroglu, a legnagyobb ellenzéki erő, a Köztársasági Néppárt vezetője is felszólította Erdogant, hogy vonja ki a rendőröket az érintett területről. Közleményében az isztambuli polgármestert is élesen bírálta.

Kapcsolódók

Kimaradt?