Kormányellenes tüntetés Isztambulban

Csütörtök este több százan csatalakoztak az isztambuli Taksim tér melletti Gezi parkban május 26. óta táborozó kemény maghoz, hogy megakadályozzák a területet körül vevő falak lerombolását és a fák kidöntését. A tüntetések még szombaton is folytatódtak.

A rendőrök ezúttal is könnygáz és vízágyuk bevetésével léptek fel a tiltakozók ellen.. A tüntetők a könnygáz ellen védekezve zsebkendőket és légszűrő maszkokat viseltek „Egység a fasizmus ellen” - skandálták,  és követelték a kormány lemondását.

A tüntetések az Isztambul központjában lévő Gezi park átépítése ellen a hét elején kezdődtek, később azonban kormányellenes tiltakozó megmozdulásokba csaptak át. A tiltakozó megmozdulások átterjedtek más városokra, és tüntetések voltak Ankarában, valamint Izmirben is. Hírügynökségi jelentések szerint mindenekelőtt fiatalokból álló tüntetők igyekeztek a Taksim tér felé, a rendőrség azonban eltorlaszolta útjukat. A tüntetők kövekkel dobálták meg a rendőröket.

Elemzők szerint évek óta nem voltak ilyen heves kormányellenes tüntetések Törökországban.

A pénteki megmozdulásokban tízezrek vettek részt. Hírügynökségi jelentések szerint a hatóságok brutálisan léptek fel, ami heves tiltakozást váltott ki. Többen megsebesültek, és egy török értesülés szerint egyedül Isztambulban 81 embert vettek őrizetbe.

Kimaradt?