Továbbra sincs előrelépés a Brexit-tárgyalásokon

Hasznos tárgyalásokat tartott a héten a brit kormány és az Európai Unió a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszer feltételeiről, de továbbra sem sikerült jelentősebb előrelépést elérni – közölte pénteken David Frost, a brit tárgyalóküldöttség vezetője.

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. A távozás pillanatában 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amelynek legfontosabb célja az, hogy időt biztosítson a megállapodásra a majdani kapcsolatok szabályairól. A brit kormány mindenekelőtt átfogó szabadkereskedelmi megállapodást kíván elérni az EU-val.

A pénteken befejeződött hetedik tárgyalási forduló után Frost a Downing Street által kiadott nyilatkozatában közölte: az EU változatlanul ragaszkodik ahhoz, hogy London a jövőben is fogadja el az állami támogatások és a halászati szabályozás uniós szakpolitikai előírásait.

A brit küldöttségvezető hozzátette: az Európai Unió álláspontja szerint erről megállapodásra kell jutni, még mielőtt folytatódhatnának az érdemi tárgyalások bármely más területen. Frost szerint ez feleslegesen nehezíti az előrelépést. Hozzátette: más nagy jelentőségű kérdések is még megoldásra várnak, és olyan területeken is aprólékos, részletekbe menő munkára van szükség, amelyeken a tárgyalóküldöttségek között egyébként széleskörű az egyetértés.

A brit főtárgyaló hangsúlyozta, hogy az idő fogytán van mindkét fél szempontjából. David Frost szerint London már a tárgyalások kezdetén egyértelműen kijelölte a brit hozzáállás alapelveit. Ennek értelmében az Egyesült Királyság olyan kapcsolatrendszerre törekszik az Európai Unióval, amely biztosítja szuverenitásának visszaszerzését törvényalkotása, határai és területi vizei felett.

A London által kívánatosnak tartott kapcsolatrendszer központi eleme egy olyan szabadkereskedelmi megállapodás, amilyenről az EU már egy sor egyéb partnerországgal egyetértésre jutott. Mindez gyakorlati együttműködési megállapodásokkal egészülne ki például a repülés, a tudományos programok és a bűnüldözés területén – hangsúlyozta a brit tárgyalóküldöttség vezetője.

A brit kormány már korábban közölte az EU-val, hogy nem hajlandó meghosszabbítani a december 31-én lejáró átmeneti időszakot akkor sem, ha nem sikerült megállapodásra jutni a jövőbeni kapcsolatrendszer feltételeiről. Ha addig nem születik kétoldalú kereskedelmi egyezmény, az Egyesült Királyság és az Európai Unió kereskedelme a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódhat, ez viszont vámok megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan kereskedelmi forgalomban.

David Frost szerint ha az Európai Unió ezt a tárgyalások minden területén elfogadja, akkor sokkal könnyebb lesz az előrelépés. Hozzátette: London továbbra is keményen dolgozik a megállapodás elérése érdekében. Frost ismertetése szerint a tárgyalóküldöttségek vezetői és stábjaik megállapodtak abban, hogy a következő két hétben is szoros kapcsolatban maradnak, és a tárgyalások következő fordulója szeptember 7-én kezdődik Londonban.

Barnier: nem történt jelentős előrehaladás

Michel Barnier uniós főtárgyaló úgy fogalmazott, hogy aki gyors előrelépésekre számított a héten, az csalódhat.„Magam is őszintén csalódott vagyok, de a helyzet meg is lepett, mivel Johnson miniszterelnök gyorsított munkatempót igért a nyárra. Számomra viszont úgy tűnt, hogy a tárgyalások nem előre, hanem visszafelé haladnak” – mondta. Hozzátette: ezen a ponton, a megegyezés valószínűtlennek tűnik.

A főtárgyaló arra is kitért, hogy a brit fél nem mutat semmi hajlandóságot arra, hogy az unió számára alapvető fontosságú kérdésekben előrehaladjon, jóllehet az EU rugalmasságot mutatott az elmúlt hónapokban. Véleménye szerint, a tárgyalások jelenlegi állása aggodalomra ad okot. Emlékeztetett, hogy a legkésőbb október végéig meg kell kötni a megállapodást, amely az átmeneti időszak végén, a jövő év első hónapban lépne életbe. „Az óra ketyeg, nem értem, miért vesztegetjük a drága időt” – hangsúlyozta.

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?