Pánikba esett? Felhívta Vlagyimir Putyint a fehérorosz elnök

Telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz és Alekszandr Lukasenka belarusz elnök a Belaruszban és az ország körül kialakult helyzetről, írja az MTI orosz hírforrásokra hivatkozva.

"Szükség van arra, hogy kapcsolatba lépjek Vlagyimir Putyinnal, mert a tüntetéshullám már nem csak Belarusz számára jelent fenyegetést", mondta a telefonos egyeztetés előtt szombaton Minszkben Lukasenka. Szavait egyes elemzők úgy értékelték, hogy Putyinhoz fordul segítségért.

A BeLta fehérorosz hírügynökség által idézett nyilatkozatában Lukasenka egyúttal kijelentette: 2004-es, ukrajnai "narancsos forradalomhoz" hasonló események zajlanak Fehéroroszországban. A választások előtt egyébként Oroszországot is megvádolta azzal, hogy destabilizálni akarja az országot. Váratlanul letartóztatott 33 orosz zsoldost is, akik átutazóban lehettek Minszkben.

Fehéroroszországban napok óta tömeges tüntetések zajlanak a vasárnap tartott elnökválasztás eredményei elleni tiltakozásul, a hatóságok országszerte eddig mintegy 7 ezer ember vettek őrizetbe, és két tüntető halálának a hírét erősítették meg. Hetven újságírót pedig őrizetbe vettek. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?