Már két halottja van a fehérorosz tüntetéseknek, 6000 személy tartóztattak le

A fehéroroszországi hatóságok megerősítették, hogy meghalt egy őrizetbe vett demonstráló Gomel város kórházában, akit egy vasárnapi tüntetésről vitték el a rendőrök. Korábban Minszkben halt meg egy tüntető, akiről a rendőrség azt közölte, hogy felrobbant a kezében egy robbanószerkezet.

Az Euronews beszámolója szerint európai diplomácia először csak tiltakozott a megmozdulásokat kísérő rendőri brutalitás ellen, de két nap után lépéseket tervez. Az uniós külügyminiszterek pénteki értekezletén megvitatják a fehéroroszországi helyzetet, és akár szankciókról is dönthetnek. A lett, a litván és a lengyel kormány pedig kész közvetíteni a tüntetők és a hivatalos végeredmény szerint újraválasztott, egyes bizonyítékok szerint elcsalt választást megnyerő elnök, Aljakszandr Lukasenka között.

A missziót vezető litván államfő szerint a belarusz vezetésnek három feltételt kell teljesítenie ahhoz, hogy egyáltalán elkezdődhessen az egyeztetés: véget kell vetnie a rendőri erőszaknak, el kell engednie a fogvatartott tüntetőket, és szóba kell állnia a tiltakozók képviselőivel.

A minszki belügyminisztérium hivatalos tájékoztatása szerint a vasárnap este óta tartó ellenzéki tüntetések során eddig legalább 6700 embert tartóztattak le a hatóságok.

Az országban a vasárnapi elnökválasztás előzetes eredményeinek közzétételét követően kezdődtek tüntetések. A hivatalos, de az ellenzék által vitatott adatok szerint Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő államfő 80,08 százalékot, míg legfőbb ellenfele, Szvjatlana Cihanouszkaja 10,09 százalékot szerzett.

A jelenleg Litvániában tartózkodó Cihanouszkaja választási csalásra hivatkozva kijelentette, hogy nem fogadja el a közzétett eredményeket, és saját magát tartja a választás győztesének, majd nem sokkal később, hatósági nyomásra, elhagyta az országot, és a választási eredmény elfogadására, valamint a tüntetések beszüntetésére szólította fel híveit.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?