Koronavírus: Kanada sárga, Portugália zöld besorolást kapott Magyarországon

Módosított két ország besorolásán a magyar országos tisztifőorvos a járványügyi helyzetet értékelve a beutazási korlátázásokhoz kapcsolódóan.

Piros besorolásból sárga besorolásúra változott Kanada, valamint sárga besorolásból zöld besorolásúra változott Portugália – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szombaton a koronavirus.gov.hu honlapon.

A közlemény szerint a járványügyi készültség és a bizonyos országokat érintő beutazási korlátozások továbbra is érvényben vannak. Az a cél, hogy a vírus behurcolását és a járvány magyarországi fellángolását megakadályozzák, és a további szigorításokat, korlátozásokat elkerüljék – tették hozzá.

A beutazási korlátozások a sárga és a piros besorolású országokból Magyarországra érkezőket érintik: a határon belépőket szúrópróbaszerűen (közúton és repülőtéren is) egészségügyileg szűrik, testhőmérséklet-mérést végeznek náluk és kérdőívet kell kitölteniük, valamint hatósági házi karanténra kötelesek.

A hatósági házi karanténra kijelölt személy köteles otthonában maradni 14 napig, és tünetek esetén háziorvosát értesíteni. Ha valaki mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor PCR-tesztet végeztethet el, és negatív teszt esetén feloldható a karantén – közölték.

(Nyitókép: Illusztráció | Forrás: immigration.ca)

Kapcsolódók

Kimaradt?