Kissé enyhített Magyarország a beutazási korlátozásokról szóló rendeleten

A Magyar Közlönyben megjelent a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló kormányrendelet módosítása – írja az Origo.

Ennek alapján előfordulhat, hogy egyes országok bizonyos térségeit járványügyi szempontból eltérően sorolja be a magyar országos tisztifőorvos, mint az ország egészét.

A vonatkozó rendelet a következő kiegészítést kapja: „Ha egy ország sárga vagy piros jelzéssel került besorolásra, azonban valamely közigazgatási területén az aktuális fertőzöttség mértéke alacsony, az országos tisztifőorvos a (2) bekezdés szerinti határozatában e közigazgatási területet zöld jelzéssel sorolhatja be."

Mint beszámoltunk róla, szerdától a koronavírus-járvány terjedése miatt Magyarország beutazási korlátozásokat vezetett be a határátkelőin, a szomszédos és a világ országait a fertőzöttség szintjétől függően zöld, sárga és piros kategóriákba sorolta be. A rendelet módosítása azonban azt jelenti, hogy ha az aktuális járványügyi adatok ezt megalapozzák, az országos tisztifőorvos a jelenleg érvényben lévő besorolási rendszer legenyhébb, „zöld" fokozatára teheti egy-egy ország adott közigazgatási egységét, aminek jelentősége lehet a Magyarországra történő beutazások tekintetében.

A rendeletmódosításból egyértelművé válik, hogy az a beutazó, aki zöld besorolású közigazgatási területről lép be Magyarországra, akkor is mentesül a rendeletben előírt egészségügyi vizsgálat alól, ha egyébként az ország egésze, ahonnan beutazott, sárga vagy piros besorolású. Egyelőre nem jelent meg, hogy például Románia esetében melyik régió vagy megyék számítanak zöld kategóriásnak.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

banner_X7Nd4jXU_Maszol-970x250.gif
banner_IeXAwzKh_Maszol-300x250.gif

Kimaradt?