Péntek délig eldől, hogy mit lép Magyarország a vírus „behurcolása” ellen

Péntek délig kell kidolgozza az Operatív Törzs azokat a javaslatokat, amelyek alapján a kormány eldöntheti, milyen intézkedéseket hoz a koronavírust külföldről behurcolók esetében - jelentette be péntek reggel Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

Még nem ismert, hogy milyen korlátozásokra kell számítani – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában. "Mindenki előtt ismert, egy csatát megnyertünk. A fertőzés első nagy hullámát letörtük, most már a gazdasági következmények enyhítésével, munkahelyek teremtésével foglalkozunk, és készülünk arra, hogy mi lesz, mert vakcina nincs, és ha nincs vakcina, akkor nem tudjuk megölni, eltenni láb alól az ellenséget, amit most egy vírust testesít meg. Tehát együtt kell vele élnünk" - mondta a kormányfő.

Mint fogalmazott, a  számok szomorúak, Egyesült Királyság 242 ezer, Spanyolország 73 ezer, Franciaország 61 ezer, Hollandia 44 ezer, Belgium 35 ezer. "Belgium akkora ország, mint mi. Magyarország kevesebb, mint 800. Eddig ez jól néz ki" - tette hozzá. Szerinte viszont aggasztó, hogy a fertőzöttek száma Horvátországban hamar, két hét alatt felszaladt tízszeresére, Szerbiában négyszeresére. "Sőt, még Szlovéniában is, akik a legsikeresebben védekeztek, szintén növekedő félben van a veszély, amit most behurcolásnak hívnak" - mondta Orbán Viktor.

A magyar kormányfő szerint Magyarország "rendben van", de ami Európában történik, az Magyarországra is hatással van, a külföldiek, a magyar állampolgárok is, különösen nyáron jönnek-mennek, s ezzel behurcolják az országba a vírust. "Azt látom, hogy minden újabb fertőzés esetén az operatív törzs vizsgálatai szerint mindig megtalálható valamilyen külföldről származó elem, mozzanat. A behurcolás ellen kell védekeznünk" - mondta Orbán Viktor.

Az operatív törzs péntek délig kapott határidőt arra, hogy letegyen egy javaslatot az asztalra, amely a behurcolás elleni védekezést tartalmazza. "Nézzük, mit csinálnak a szomszédok, különösen Ausztria, ahol kombinált csomagot állítottak össze, amiben karantén, mintavétel, határellenőrzés együttesen szerepel" - előlegezett meg egy lehetséges "csatatervet" Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?