Más szempontok alapján döntik el, melyik országból jövet nem kell karanténba vonulni

Újabb határozatot fogadott el az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) azokról a szempontokról, amelyek alapján megszabják, hogy mely országokkal szemben törlik el a karanténkötelezettséget.

A határozat értelmében azoknak nem kell lakhelyi elkülönítésbe vagy karanténba vonulniuk, akik olyan uniós vagy az Európai Gazdasági Térséghez tartozó országból érkeznek, ahol a 100 ezer lakosra eső új koronavírusos megbetegedések száma az elmúlt 14 napban ugyanakkora vagy kisebb volt az ugyanabban az időszakban a Romániában jegyzettnél. Eddig az volt a szempont, hogy az adott országokban az elmúlt két hétben naponta átlagosan öt új esetnél kevesebbet regisztráljanak egymillió lakosra számítva.

E szempont figyelembe vételével az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) hetente, hétfőnként frissíti majd azoknak az uniós tagállamoknak a jegyzékét, amelyekből karanténkötelezettség nélkül lehet belépni Románia területére. A lista a www.insp.gov.ro honlapon érhető majd el.

A határozat azt is előírja, hogy a karanténkötelezettség feloldásának napjától újraindíthatók a repülőjáratok az érintett ország és Románia között. A karanténkötelezettségtől mentes unión kívüli országok jegyzékét az Európai Unió 2020/0134-es ajánlásában megfogalmazott szempontok szerint vizsgálja majd felül az INSP, szintén heti rendszerességgel – derül még ki a határozatból.

Kapcsolódók

Kimaradt?