Összefirkálták Winston Churchill budapesti szobrát

Szerdán hajnalban valakik a „náci” szót, valamint a Black Lives Matter (Fekete életek számítanak) mozgalom nevének rövidítését firkálták Winston Churchill néhai brit miniszterelnök városligeti szobrára - jelentette be a főpolgármester Facebook-oldalán.

Karácsony Gergely azt írta, hogy súlyos tudatlanságról tanúskodó, konkrét és átvitt értelmű barbárságnak tartja a tettet, különösen egy olyan államférfival szemben, akinek kulcsszerepe volt a nácik ellen vívott háborúban. A szobrot civilek kezdték lemosni, az eredeti állapotot a Fővárosi Közterület-fenntartó munkatársai állították vissza - olvasható a Facebook-bejegyzésben.

 

„Úgy látszik, ma Budapesten berúgta az ajtót (...) a történelem meghamisítása, vagy legalábbis totális félreértése, és az erre alapozott gyűlöletkeltés” – fogalmazott Karácsony Gergely, megjegyezve, hogy ő Churchill életművének tisztelője, aki a rasszizmus minden formáját elítéli. „Támogató empátiával követem az amerikai eseményeket, a Black Lives Matter mozgalmat, érteni vélem a dühöt, de a tiszta gondolattal és a jogos akarattal összeférhetetlennek tartom a rombolást” – írta a főpolgármester.

Két hete Londonban is megrongálták Winston Churchill emlékművét: a parlamenttel szemben emelt szobor talapzatára festékszóróval azt fújták, hogy az egykori brit miniszterelnök rasszista volt.

Kapcsolódók

Kimaradt?